7-те най-добри неща за правене в Цюрих - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7-те най-добри неща за правене в Цюрих
Автор: Peika.bg
7-те най-добри неща за правене в Цюрих
Снимка: pexels

Въпреки че населението му дори не достига половин милион, Цюрих е предшественик в Швейцария, когато става въпрос за бизнес, банкиране, нощен живот и гастрономия. Ако нещо се случва в Швейцария, първо ще се случи в Цюрих.

Изключително проходим, с гладка като шоколад транспортна система, Züri – както го наричат галено местните жители – има музеи от световна класа, разнообразна социална сцена и култура, която не може да се види на друго място.

Ето най-добрите неща за правене в най-големия град на Швейцария:

1. Посетете Landesmuseum

Разположен в каменна сграда от 19-ти век близо до жп гарата, Schweizerisches Landesmuseum (Национален музей на Швейцария) е чудесно място да добиете представа за страната. Постоянната колекция отвежда посетителите през еклектичната история на страната от Средновековието до наши дни. 

Експонатите осветяват най-новата история на Швейцария, като описват отношението й към банковата тайна, неутралитета, чуждестранната миграция и правата на жените. Всичко това е много по-интересно, отколкото звучи. 

Не пропускайте оригиналното издание от 1862 г. на разказа на Анри Дюнан за битката при Солферино, която вдъхновява неговата хуманитарна идеология и води до създаването на Международния комитет на Червения кръст година по-късно.

2. Полюбувайте се на модернистичните прозорци на Шагал във Fraumünster

Издигнат високо на левия бряг на река Лимат, Fraumünster е една от най-старите религиозни сгради в Цюрих, основана като манастир още през 853 г. Но основната му привлекателност в наши дни е нещо много по-скорошно: набор от витражи, създадени от художника модернист Марк Шагал през 1967 г.

Петте панела са в смели цветове и съдържат абстрактни изображения, които разказват библейски истории. Пикасо очевидно е бил фен и е лесно да се разбере защо. Шагал бил на 83 години, когато прозорците били открити, но той не бил свършил. Създава също толкова впечатляващия розетен прозорец на Fraumünster на 90-годишна възраст. 

3. Почивка с гледка към Lindenhof в Altstadt

Когато приключите със скитането из Altstadt (Стария град) – неговите тесни калдъръмени улички, декоративни сгради, бутици, кафенета, таверни и bierkellers (бирени изби) може да ви задържат там за известно време – отпуснете краката си на пейка под дърветата на Линденхоф, спокойно плато на хълм с изглед към река Лимат. Някога мястото на римско укрепление и по-късно кралски дворец, днес това е място за срещи, място за пикник, място за шахматисти и предпочитан фон за туристи, които си правят селфита.

4. Запознайте се със занаятчийската култура на Niederdorf

Известно като Dörfli (което означава "малко селце"), Niederdorf се намира на десния бряг на река Лимат и е част от Стария град на Цюрих. Отразяващи както младото сърце на Цюрих, така и старата му душа, калдъръмените пешеходни алеи на района приютяват галерии на съвременни художници и луксозни занаятчийски магазини, кафенета, деликатеси, стари таверни и модерни барове, които привличат туристите.

5. Изкачете Uetliberg, местната планина на Цюрих

По-високите и по-могъщи планини са на кратко разстояние от Цюрих, но Uetliberg заема специално място в сърцата на хората като местната планина на Цюри – всъщност толкова местна, че всичко, което трябва да направите, за да стигнете до там, е да вземете трамвай S10 от централната жп гара. (Hauptbahnhof) и да ходите пеша около 10 минути.

Популярен през всички сезони, Uetliberg предлага подходящи за семейства походи и места за пикник през лятото, писти за тобоган през зимата и зашеметяваща панорама на града и езерото през цялата година. 

6. Изкачете кулата Freitag

Трудно е да мине ден в Швейцария, без да видите някой с чанта Freitag. Тази вездесъща швейцарска марка започва живота си в Цюрих в началото на 90-те години като плод на въображението на двама изобретателни братя, които решават да направят практични чанти от стари брезенти на камиони.

Водещият магазин в Zürich West също е направен от рециклирани материали, по-точно девет бивши транспортни контейнера, натрупани един върху друг. Макар че е необходимо сериозно изкачване, определено си заслужава. 

7. Хапнете в Hiltl, най-старият вегетариански ресторант в света

Растителната храна може да е на мода в наши дни, но в Цюрих това не е нищо ново. Вегетарианският ресторант Hiltl работи от 1898 г., което го прави - според Световните рекорди на Гинес - най-старият вегетариански ресторант в света. Дори ако обичате месо, хапнете нещо в този ресторант. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин