5-те "най" за пътешественици - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5-те "най" за пътешественици
Автор: Peika.bg
5-те "най" за пътешественици

Всеки пътешествени обича да покорява места, които са „най“ – най-висок връх, най дълбоко езеро, най-солено море... Ето ви няколко по-нестандартни идеи.

1. Най-дългият мост в света

Мостът Даняанг-Куншан, част от железопътната линия за високоскоростни влакове между Пекин и Шанхай, се простира над делтата на река Яндзъ повече от 164 км и само малко над 8 км е над открити води.

2. Най-дългият мост над вода в света

В Китай също може да намерите най-дългия мост над открити води. Със своите 42 км, мостът над залива Джиаозхоу измести предишния победител - моста Пончартрейн в Луизиана.

3. Най-дългият ескалатор

Първенството за най-висок ескалатор определено се държи от Москва. Той се намира на метростанция Парк Победъй и има 740 стъпала. Пътуването с него трае три минути.

4. Най-високият асансьор в света

Един от най-големите проблеми пред архитектите, които се опитват да изградят наистина високи небостъргачи е технологичното състояние на асансьорите. Най-високият асансьор в момента е в 2717-метровата Бурж Халифа в Дубай - най-високата сграда в света. За да стигнете до последния етаж, ще трябва да изминете 500 метра във въздуха, достигайки максимална скорост от около 35 км в час.

5. Най-дългият прав път в света

Най-дългият прав път в света е Магистрала 10 в Саудитска Арабия, чиято дължина е 260 километра. Най-добре е да се запасите с хубава музика, защото няма да има на какво да обърнете внимание в това пътуване.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин