7 топ забележителности в Старинен Пловдив - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 топ забележителности в Старинен Пловдив
7 топ забележителности в Старинен Пловдив
Снимка: oldplovdiv.com

Между Небет тепе, Джамбаз тепе и Таксим тепе се пазят най-големите архитектурни съкровища на Стария Пловдив

От Античността, през Средновековието до Българското възраждане - тук е събрана хилядолетна история. По специално внимание ще обърнем на Възраждането (18-19-ти век). Това е период на подем в икономическо, политическо и културно отношение. Време, в което националният дух завладява сърцата на бедни и богати, на малки и големи, когато се раждат най-големите мисионери в българската история.

Пловдивските търговци и занаятчии не правят изключение. Досегът им с развити чужди страни и култури променя стила им на живот. Те започват съревнование в строителството на нови къщи и така Трихълмието се възражда за нов живот.

Тук са събрани седем от най-добрите образци на възрожденска архитектура в Старинен Пловдив. Не пропускайте да ги посетите!

***

Балабанова къща
Адрес: Ул. Константин Стоилов“ 57

Балабановата къща е типичен пример за пловдивската симетрична къща. Тя има изключително богата разработка на архитектурни детайли, както и на пластичната, и плоскостната декорация. Къщата надраства функциите на жилище и се доближава по обем и функционалност до обществена сграда.

7 топ забележителности в Старинен Пловдив
Снимка: www.oldplovdiv.com

Снимка: oldplovdiv.com

Построена е в началото на 19-ти век. Имала е трима собственици. Последният от тях е бил търговецът Лука Балабанов, чието име носи и до днес. Размерите й са внушителни – застроената площ е цели 546 кв.м.

През 30-те години на миналия век къщата има незавидната съдба да бъде съборена до основи. Възстановена е през 70-те години по фотографии и скици, под ръководството на известни пловдивски архитекти.

7 топ забележителности в Старинен Пловдив
Снимка: oldplovdiv.com/

Снимка: oldplovdiv.com

Днес в къщата на първия етаж е представена постоянна експозиция на съвременно българско изкуство. Вторият етаж, служил за посрещане на гости. Той е и една от най-популярните камерни сцени в града за културни събития - камерни концерти, театрални постановки, изложби, както и за делови срещи. От тук тръгва Международният фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща”. Той вече в продължение на няколко години оживява пространството на къщата с пролетното си и есенно издание. Двете зали в приземния етаж пък са предназначени за временни художествени изложби.

***

Къща „Клианти“
Адрес: Ул. „Тодор Самодумов“ № 

Къща „Клианти“ се намира в Архитектурно-историческия резерват „Старинен Пловдив“, в съседство със знаковите за града възрожденски сгради: къща на Ритора, къща „Ламартин“, Антова къща, Жълтото училище. Всички те са паметници на културата от национално значение със забележителна декоративна украса. Сред тях къща „Клианти“ се отличава с впечатляваща стенопис и многоцветни тавани.

Строителството на жилищната сграда е започнало в средата на 18-ти век. Тя е несиметрична двуетажна къща, която е претърпяла няколко преустройства през 19-ти век, най-значимото е от 1817 г. Днес са запазени само около 2/3 от първоначалния й вид, като през годините тя е сменяла няколко собственика.

7 топ забележителности в Старинен Пловдив
Снимка: www.oldplovdiv.com

Снимка: oldplovdiv.com

От възрожденските къщи в Пловдив къща „Клианти“ е най-старата с богата вътрешна декорация и уникална архитектура. На първия етаж впечатление прави покритият двор, изграден през първия строителен период. В североизточното помещение са възстановени: огнището, навесът над огнището, миндерът и долапите. Вторият етаж днес се състои от три стаи и просторен хайет с многобройни прозорци. 

От хайета по дървена стълба се стига до двете основни помещения на етажа. Орнаменталната украса по стените в тези две стаи е изключително богата със запазени дървени елементи. Стенописите са многоцветни и включват растителни орнаменти, букети и вази с цветя. Дървените тавани са изписани с многообразни композиционни схеми. Мусандрите са изрисувани с букети от рози, а вратите са богато декорирани. По стените от двете страни на алафрангата в една от стаите са възстановени уникални пейзажи от Виена и Константинопол.

***

Музейна аптека „Хипократ“
Къща на д-р Сотир Антониади
Адрес: ул. „Съборна“, 16

Къщата на д-р Сотир Антониади действа като аптека от 1872 г. до 1947 г. Тя е сред най-модерно оборудваните аптеки в Пловдив по онова време. От 1981 г. тук се помещава единствената по рода си в страната музейна фармацевтична сбирка. В нея посетителите могат да се потопят в епохата на медицината и фармацията от времето на Българското възраждане до началото на 20-ти век. Тогава лекарствата и медикаментите са се приготвяли изцяло от натурални съставки - билки, минерали и естествени мазнини. В музея има информация за най-разпространените методи за направата на лекарства в миналото.

7 топ забележителности в Старинен Пловдив
Снимка: oldplovdiv.com

Снимка: oldplovdiv.com

Днес посетителите се запознават с начините за приготвяне на извлеци, тинктури и други лечебни средства. В колекцията са изложени множество аптечни прибори и оборудване, произведени предимно във Виена и Берлин. Интерес буди и запазената атрактивна метална каса, изработена в Америка в началото на 20-ти век, както и автентичната „царска вазерия“, в която са се приготвяли мехлеми и вазелини за царската фамилия.

В една от стаите на първия етаж е направена възстановка на старите ахтарници (място за продажба на билки, лечебни материали от животински произход и колониални стоки). В ахтарницата на музейна аптека „Хипократ“ са изложени експонати, свързани с лечебния процес – ръчни везни и кантари, хавани, апарат за дестилиране на вода, множество буркани, пълни с различни билки.

7 топ забележителности в Старинен Пловдив
Снимка: oldplovdiv.com

Снимка: oldplovdiv.com

Дворното пространство е обособено като малка аптечна градина с лечебни билки, подправки и атрактивни декоративни растения.

***

Постоянна експозиция на Златю Бояджиев
Къща на д-р Стоян Чомаков
Адрес: ул. „Съборна“ 18

Къщата е построена около 1858-1860 г. и е типичен образец на късните симетрични възрожденски къщи. Неин собственик е бил д-р Стоян Чомаков (1817-1893 г.) - виден възрожденски деец, един от най-изявените борци за църковна независимост. Той и сред първите дипломирани лекари в Пловдив. Учил медицина в Италия и е специализирал хирургия в Париж. Управител е на първата българска болница, основана в Пловдив след Освобождението.

7 топ забележителности в Старинен Пловдив
Снимка: www.oldplovdiv.com

Снимка: oldplovdiv.com

Любопитен факт е, че в края на 19-ти и началото на 20-ти век къщата е била лятна резиденция на княз Фердинанд.

От 1984 г. къщата става постоянна експозиция на най-голямата колекция от картини на бележития български художник Златю Бояджиев (1903-1976 г.), считан за един от най-самобитните български художници на 20-ти век. 

7 топ забележителности в Старинен Пловдив
Снимка: oldplovdiv.com

Снимка: oldplovdiv.com

Златю Бояджиев е роден в гр. Брезово. През 1925 г. завършва търговската гимназия в Пловдив. През 1932 г. завършва художествената академия и става учител. Златю обича родната земя и народа, образът на човека заема централно място в творчеството.

През 1951 г. художникът получава мозъчен инсулт, в резултат на който дясната половина на тялото му се парализира. Този съдбовен момент разделя творчеството му на два основни периода. Първият период се отличава с неокласически маниер при композициите със сюжети от селски бит. При втория период, стилът на художника се променя към гротескова образност и експресивна цветност. Новият му свят е приказен, изпълнен със симетрия, равновесие и хармония. 

***

Kъща Недкович
Адрес: ул. „Цанко Лавренов“ 3

В сърцето на Стария Пловдив, зад каменни дувари и спомени за минали времена, е притихнала една от съкровищниците на българската родова памет. Това е къщата на богатия карловски търговец на тъкани Никола Недкович. Построена през 60-те години на 19-ти век, това е домът, с най-богата външна декоративна украса. Интерес будят многобройните композиции с изящни архитектурни сюжети над всеки един от прозорците на фасадата. Това е една от малкото къщи, в които има запазени оригинални предмети на фамилията. Подредени с присъщия за времето финес, те ни отвеждат в автентичната атмосфера и бита на заможното българско семейство от края на 19-ти век.

7 топ забележителности в Старинен Пловдив
Снимка: oldplovdiv.com

Снимка: oldplovdiv.com

Приземният етаж на този дом прави впечатление с уникалните резбовани тавани и изящни стенописи, съхранени без реставрация. Вторият етаж се отличава стилово със своята декоративна украса. Духът на Западна Европа тук се чувства по-осезателно и с добре подбраната колекция от мебели.

В къщата могат да се видят и образци от двете основни килимарски школи – Чипровската и Котленската. Особено възхищение будят внушителните по своите размери котленски килими (10 м.), правени по поръчка за тази къща, както и изящните тъкани от копринен кенар и интимно дамско бельо.

7 топ забележителности в Старинен Пловдив
Снимка: oldplovdiv.com

Снимка: oldplovdiv.com

Дворният комплекс привлича интереса на посетителите с функционалните си архитектурни решения – присъствие на подземен тунел, който свързва избата с улицата. Налична е и топла връзка между кухнята и централната жилищна част. Малкият клюкарник, снабден с прозорци към улицата, пък е осъществявал контакт с живота навън.

***

Постоянна експозиция Димитър Киров – ДиКиро
Къща „Стамболян”
Адрес: ул.Кирил Нектариев“ № 15 

Къщата на Верен Стамболян е живописно разположена на югоизточния склон на Джамбаз тепе. Построена е през втората половина на 19-ти век и представлява  двуетажна симетрична сграда с внушителни размери. В миналото фасадата на дома е била богато изписана. Къщата има и забележителна вътрешна декорация – дъсчени тавани в стаите и салона, украсени с геометрични форми и плетеници.

През 70-те и 80-те години на миналия век сградата е известна като Къщата на художниците в Пловдив. Тук е кипял истински културен живот. Организирали са се пленери и изложби. Това я превръща в международен културен център.

7 топ забележителности в Старинен Пловдив
Снимка: www.oldplovdiv.com

 

Снимка: oldplovdiv.com

От 2010 г. в красивата възрожденска къща е разположена постоянната експозиция с произведения на известния пловдивски художник Димитър Киров – ДиКиро. Той е роден на 20 май 1935 г. в Истанбул. Завършва „Монументална и декоративна живопис“ в Художествената академия. Димитър Киров е от пловдивската школа и един от най-ярките представители на българското изобразително изкуство през 60-те и 70-те години, чието творческо наследство има новаторски дух.

Творческите му постижения са в сферата на изящното и декоративно - монументално изкуство: стенопис (фрески, секо), мозайка и сграфито. Авторът е носител на множество национални, международни награди и отличия. В експозицията са поместени едни от най-добрите образци на теми и етапи от неговото творчество.

На двора са представени мозайки на тема „любими градове“. На територията на Стария Пловдив могат да се видят няколко стенописи (секо) и фасадто сграфито, които са част от интериора на града.

***

Kъща Хиндлиян
Адрес: ул. „Артин Гидиков“ 4 

Построена през 1834-1835 г. от неизвестни за нас строители, къщата на Степан Хиндлиян е една от малкото запазени в оригинал симетрични пловдивски къщи. Собственикът ѝ е основоположник на един от четирите най-заможни арменски рода в града на тепетата. Той е бил известен търговец, чиито сделки в началото на 19-ти век често са го отвеждали в Индия. Оттам произлиза и прозвището Хиндлиян.

7 топ забележителности в Старинен Пловдив
Снимка: www.oldplovdiv.com

Снимка: oldplovdiv.com

Къщата е ненадмината по отношение на художествено-декоративната си украса. Богатият рисунък обхваща не само стените, но и таваните. За творците се знае, че са били двама зографи, единият от които италианец. Любопитно е, че в изписването на първия етаж за първи път е използван хартиен шаблон.

На първия етаж е разположена и банята - изградена на принципа на римския хипокауст и турския „хамам“. Само тук туристът може да види в оригинал единствената по рода си баня на територията на Стария град. Стръмна вътрешна стълба води до втория етаж, където в просторния хайет може да видите фонтанче, от което в миналото е циркулирала розова вода. Всички стаи са ръчно декорирани с богато изписани алафранги – пейзажи от Санкт Петербург, Стокхолм, Лисабон, Атина, Венеция, Александрия и Принцовите острови.

7 топ забележителности в Старинен Пловдив
Снимка: oldplovdiv.com

Снимка: oldplovdiv.com

Запазен е и комплексът от обслужващи помещения – кухня, пералня, слугински помещения, изнесени извън основната сграда. Маазата е самостоятелна каменна постройка на две равнища - непристъпна крепост за ценните вещи на собственика. Над вратата ѝ е изрисуван огледален образ на къщата, служещ освен за декоративен елементи, но и за своеобразен план на сградата. Със същата цел е и рисунката над вратата на кухнята - тя е огледален образ на неофициалната част на къщата.

Находчивият и в същото време изящен дизайн на предметите в бита на хората от 19-ти век, които ще видите в къща „Хиндлиян“, изненадва съвременниците на третото хилядолетие. Не пропускайте да я посетите!

***

ОБЩИНСКИ ИНСТИТУТ „СТАРИНЕН ПЛОВДИВ“

Общинският институт „Старинен Пловдив“ развива дейности по възстановяване, опазване и популяризиране културното наследство. Управлява най-възловите туристически обекти в града: Античен театър, Римски стадион, археологически комплекс „Малка раннохристиянска базилика“, Балабанова къща, къща „Хиндлиян“, къща „Недкович“, постоянна експозиция „Златю Бояджиев“ (къща на д-р Стоян Чомаков), постоянна експозиция „Димитър Киров“ (къща на Верен Стамболян), музейна аптека „Хипократ“ (къща на д-р Сотир Антониади) къща "Клианти".

Не пропускайте да усетите уникалната атмосфера и да запечатате незабравими спомени в тях!

Работно време:

Ноември - Март: 9:00 - 17:30 ч.
Април - Октомври: 9:00 - 18:00 ч.
OldPlovdiv.com

*Всеки ден за всички с изключение на къща „Недкович“, Музейна аптека „Хипократ“, които са от понеделник до петък!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин