7 лесни трика срещу стреса от пътуването по празниците - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 лесни трика срещу стреса от пътуването по празниците
Автор: Peika.bg
7 лесни трика срещу стреса от пътуването по празниците
Снимка: Thinkstock/Guliver

Закъснения, претъпкани автобуси и влакове, дълги опашки, изнервени пътници и шофьори... Празниците са изпълнени с приятни преживявания, но достигането от точка А до точка Б рядко е сред тях.

Следват няколко прости, но научно доказани начина как да се чувствате добре в ситуации, в които не сте си и помисляли, че бихте могли. Пробвайте ги, работят и в други ситуации!

1. Представете си, че гледате филм. Психологът Полин Уолин обяснява, че ако дългите опашки, шумните хора или дългото чакане ви изнервят, ефективно решение е да си представите, че гледате филм. Така се дистанцирате от ситуацията и сте склонни на по-положителни реакции.

2. Снимайте. Снимайте километричните опашки от хора, пътниците, които крещят на служителите на гарата. Това е още един начин да се превърнете от пряк участник в наблюдател на ситуацията. Внимание: ако публикувате снимките си в социалните мрежи, не слагайте негативни коментари. Намерете забавното в ситуацията. В крайна сметка, ако ще се смеете на това след време, защо да не се посмеете още сега?

3. Запознайте се с пътника до себе си. Комуникацията с хора намалява нивата на стрес и подобрява настроението. Освен това запознанството ви с друг човек във вашата ситуация ще ви позволи заедно да се позабавлявате (търсете позитивни хора), ще остави положителен спомен от иначе негативната ситуация, а и може да откриете нов приятел.

4. Играйте. Играта е всяко безцелно и приятно занимание, с което обичате да се забавлявате – от гледане на любим сериал до нахвърляне на скици във влака или пеене с децата в колата. Проучвания на клиничния психолог Елиша Голдщайн сочат, че играта подобрява настроението и се превръща в буфер срещу стресиращите ситуации.

5. Кажете си „поне“. Винаги мислете положително. Ако сте в задръстване на магистралата, кажете си: „Поне колата ми не се е развалила“. Ако влакът закъснява с час, кажете си: „Поне не е отменен“. Нещата винаги биха могли да са по-зле. Промяната на нагласата ви от негативна към позитивна ви помага да приемете по-лесно ситуацията.

6. Запитайте се: „Какво би направил Супермен?“. Когато ситуацията е напрегната, лесно може да станете груби или да се изпокарате с всичко живо наоколо, но това само ще ви накара да се чувствате по-зле. Вместо това си представете какво би направил в тази ситуация вашият любим супергерой. Изследванията сочат, че когато се идентифицираме с измислена личност, на която се възхищаваме, много лесно възприемаме нейното поведение, обяснява психиатърът Виктор Франкъл. Освен това замислянето слага пауза на нарастващия ви гняв и ви дава възможност да направите мъдър избор.

7. Концентрирайте се върху времето. Ако се наложи да се возите в свръхпретъпкано превозно средство, в което няма въздух, бебе плаче, а друг пътник почти е седнал върху вас, заменете мисълта за ужасяващото преживяване с тази: „Това пътуване ще трае само 2 часа“. Мозъкът по-лесно се правя със стреса, ако знае колко време ще продължи той.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин