6 неочаквани проблема на път – и как да се справите с тях - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
6 неочаквани проблема на път – и как да се справите с тях
6 неочаквани проблема на път – и как да се справите с тях
Снимка: Thinkstock/Guliver

Да изпаднете в злощастие на път, при това в чужбина, може да провали цялата ви почивка. Няма нищо по-лошо от това човек да се чувства безпомощен и загубен на непознато място, сред непознати хора, на чийто език може да каже само „Здравей“ и „Благодаря“.

Това, което трябва да запомните обаче, е че за всеки проблем на път си има съответното решение.

1. Да се загубите

Може би най-често срещаното злощастие на път. А ако не говорите местния език и сте сами, злощастието ви заприличва повече на трагедия.

Решението: Има няколко начина да се справите с този проблем. Като старомодния съвет да напишете на листче името и адреса на хотела си - преди да излезете от него! Възползвайте се и от любимите ни модерни технологии, които драстично улесняват живота на пътешественика. Свалете си приложение с карта на града + приложение за превод. И един съвет от личен опит: ако се чувствате крайно безпомощно, влезте в най-близкия хотел и потърсете помощ там. Най-малкото ще ви извикат такси.

2. Да се окажете заключени

Все още, вярвате или не, има хотели, чиято рецепция не е 24-часова и не можете да се прибирате по никое време. Освен това, ако сте в къща за гости или дори хостел с вечерен час, вероятността да останете от грешната страна на заключената врата не е за подценяване.

Решението: Вероятно ще ви се прииска да заблъскате ожесточено по вратата, но от уважение към останалите гости, по-добре да не го правите. Почукайте или позвънете няколко пъти, но не така, че да вдигнете на крак целия квартал. Възможно е да не бъдете чути (опитът показва това) или просто да няма кой да ви отвори. В такъв случай имате няколко решения – да се запознаете отблизо с нощния живот на града (стига да сте в настроение за това, но от всяко злощастие става чудесно приключение), да отседнете в друг хотел за нощта (ако можете да си го позволите) или да потърсите автогара или жп гара и да използвате чакалните им. Потърсете и денонощни кафенета или барове, които могат даже да имат и безжичен интернет.

3. Да се наложи спешно да се приберете у дома

Може би това е нещото, от което хората на път се опасяват най-много – някой от вкъщи да се обади и да се наложи незабавно да се приберете.

Решението: Макар че на първо място за вас ще е възможно най-бързото прибиране, ето няколко полезни съвета за финансовата част на прекъснатата почивка. Ако трябва да запазите полет до дома си, първо проверете застраховката си – възможно е тя да покрива спешни случаи и прекъсване на престоя в чужбина. Ако това не е предвидено, обадете се в авиокомпанията и обяснете ситуацията. Макар да не е задължително, възможно е политиката й да дава възможност за „влизане в ситуация“ и да не ви наложат такса за смяна на датата на полета.

Ако трябва да напуснете по-рано хотела си, споделете случая на рецепция и попитайте има ли възможност да получите част от парите си обратно или да използвате останалите нощувки в бъдеще (по-вероятно).

4. Да изгубите документите си

Истински кошмар! Да се окажете без паспорт и банкови карти в чужда страна!

Решението: На първо място запазете спокойствие. Ако сте били достатъчно разумни, предварително сте направили копие (на хартия или като снимка в телефона си) на всички важни документи, плюс сте си записали спешните номера на банката си. При всички случаи първата ви работа е да информирате полицията. След това потърсете най-близкото посолство, за да задвижите паспортния въпрос. Накрая позвънете, за да блокирате банковите си карти. Предвидливият пътник винаги има пари в брой за 2-3 дни и държи поне една (ако има няколко) банкова карта встрани от останалите.

5. Да се окажете без резервация

Пристигате в хотела си и се оказва, че поради някаква грешка вашата резервация... никога не е била направена.

Решението: Има неписано правило, че ако хотел е допуснал такава грешка, трябва да се заеме да ви намери друго място за нощувка. В случай, че това не се случи, напомнете на мениджъра на хотела за задължението му. Вероятно е предложената ви алтернатива да е с по-ниско качество, но не се съгласявайте прекалено лесно. Настоявайте, търсете правата си (без да стигате до скандали) и поискайте писмено компенсация за предложената услуга с по-ниско качество. В случай, че ударите на камък, уредете сами нов хотел и се заемете с въпроса, след като се върнете от почивката си.

6. Дебитната ви карта да не работи

Макар да е малко вероятно да ви се случи в Европа, все пак не е изключено – отивате на жп гарата или на денонощна бензиностанция без персонал и след като разчита картата ви, терминалът все пак отказва да приеме плащане.

Решението: В случая решението предшества злощастието – преди да поемете на път, особено към по-екзотични дестинации, информирайте се в банката си какви карти се приемат там, където отивате. Ако имате повече от една карта, подсигурете се, като не забравяте и малко кеш.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин