8 екопътеки във Врачанския Балкан, които да изминете - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
8 екопътеки във Врачанския Балкан, които да изминете
Автор: Peika.bg
8 екопътеки във Врачанския Балкан, които да изминете

Търсите нови екопътеки, които да изминете? Искате да се потопите в цветовете и ароматите на планината. Вижте нашите предложения за маршрути във Врачанския Балкан!

Събрали сме 8 екопътеки, които да извървите с приятна компания през следващите почивни дни. Водопади, пещери и още интересни обекти ще срещнете, разхождайки се из прелестите на планината над Враца.

Приятно прекарване!

Врачанска екопътека – „Боров камък”

Пътеката започва от края на с. Згориград и следва каньона на р. Лева. Тя е съставена от дървени мостове, множество стълби и парапети, построени от двете страни на реката. Те водят до най-живописната част на маршрута - водопадът Боров камък. Той ще ви впечатли със своите 63 метра височина.

Пътеката минава непосредствено под водопада и се изкачва по дървена стълба вдясно. Над водопада е изградена панорамна площадка. След това можете да си починете на красива поляна с дървен заслон и барбекю. Оттук имате няколко маршрута, по които можете да продължите:
- по маркираната пътека до х. Пършевица – времетраене: 1 час
- по маркирана с жълт цвят пътека към с. Згориград – времетраене 2 часа
- по маркираната с червен цвят пътека към вр.Околчица – времетраене: 4 часа.

"Горска пътека на приказките"

Тя се намира на територията на Природен парк "Врачански Балкан" на 20 км. от гр. Враца. Тя е много предпочитана за семейни или училищно екскурзии. Пътеката ще ви изненада с приказни герои, истории с неочакван край и занимателни игри, които ще срещнете по пътя. Основна тема, която води малките посетители в гората е, че за разлика от приказните герои, в планината няма „лоши” животни. Мечката, вълкът,змията имат своята роля в горската система и всички те помагат за поддържането на равновесието в природата. По пътеката ще видите къщата на баба Яга, къщичка на приказните герои, сцена за приказен театър и кътове за отдих и игри. Времето, необходимо за преминаване е 2 часа.

Исторически маршрут: „По стъпките на Ботевата чета”

Маршрутът започва от пътя за вр. Околчица, 500 м преди паметника. В началото му ще се запознаете с формирането на четата на Христо Ботев и бойния път от Козлодуйския бряг до местностите, в които е дала последните си сражения. Маршрутът отвежда до лобното място на Христо Ботев и разказва за съдбата на четниците след смъртта на войводата. По пътя ще видите много табла с информация и снимки, карти, илюстрации и биографии на най-известните участници в четата. Времето, нужно за преминаване, е около 1 час.

Исторически маршрут: „Антична и средновековна Вратица”

Входът на пътеката се намира след ресторант “Чайка”, непосредствено преди прохода Вратцата. Маршрутът се вие сред величествените скали на пролома и представя културно-историческото наследство на района. Пътеката е изградена в местността Градище, където според историческите сведения е възникнал град Враца. През втората половина на IV в. пр. хр., по тези места съществува тракийско селище. Неговото създаване е свързано с охраната на пътя, водещ до медните мини в Балкана. По време на Втората българска държава селището е укрепено с крепостна стена и прераства в градски център. Историческият маршрут се изминава за около 1 час.

Познавателен маршрут: „Враца – пещера Леденика”

Маршрутът започва от прохода Вратцата, като в началото минава през борова гора и след 30 мин. достига до къмпинг Кариерата. Следва стръмно изкачване. След него ви очаква 40-минутна разходка по пътеката, която ще ви отведе до извора Мечото кладенче (Мечата вода). Там има обособен кът за отдих. След него започва най-стръмното изкачване - до скалния венец Гарванец, откъдето можете да се насладите на приказни гледки към прохода Вратцата.

Накрая идва лесната час - леко, 30-минутни спускане към пещера Леденика. По трасето на маршрута информационни табели ще ви запознаят с различните пещерни образувания, благоустроените пещери в България, най-интересните пещери в света, както и заплахите, пред които са изправени. Времето за преминаване на маршрута е около 3 часа.

8 екопътеки във Врачанския Балкан, които да изминете

Познавателен маршрут: „Планинарство за начинаещи”

Ако нямате опит с походите, този маршрут е чудесно начало. Той започва от ресторанта на х. Леденика и е изграден в м. Леденика, преминавайки през разнообразни терени - букова гора, открити пасища с карстови форми, скални венци и пещери. По средата на пътеката има чешма и изграден кът за отдих. Информационни табла ще ви дадат съвети за безопасно пребиваване в планината. От тях ще научите основните неща за техниката на ходене в планината, за организацията на движението, екипировката, видове биваци, туристическите маркировки, опасности в планината и оказване на първа помощ. Маршрутът е наситен с красиви гледки и възможности за наблюдение на редки представители на флората и фауната. Пътеката преминава в близост до пещерата Песопин камък, от която извира подземен поток. „Планинарство за начинаещи” ще ви отнеме 2 часа.

Познавателен маршрут: „Белоглавият лешояд в ПП „Врачански Балкан”

Пътеката ще ви въвлече в тайнствения свят на едни малко познати птици в България - лешоядите. Тя преминава в близост до специално изградената клетка (волиера) за адаптация на белоглави лешояди, внесени от Испания, с цел възстановяване на популацията им във Врачанския Балкан.

Маршрутът не само ще ви поднесе интересна информация, но и ще ви даде възможност на живо да се срещнете с белоглави лешояди от специално изградени наблюдателни пунктове.  Пътеката започва от с. Долно Озирово, изкачва се към волиерата и завършва в местността Извора, в подножието на скалния масив Котля. Там можете да отдъхнете и да се освежите със студена планинска вода. При преминаване на маршрута следвайте маркировката и не обезпокоявайте лешоядите. Отделете си 2 часа за изминаването му.

8 екопътеки във Врачанския Балкан, които да изминете

Познавателен маршрут: „Войводин дол – в. Скакля – гр. Враца"

Началото на маршрута е след прохода Вратцата в посока с. Згориград и завършва в района на болницата. Пътеката започва със стръмно изкачване по Войводин дол, през красива букова гора. На билото на планината има изграден заслон, а 100 м. на юг има каптиран извор. Маршрутът продължава по билото и достига отвесната стена на водопад "Скакля". След това се заобикаля горната част на водопада и започва много стръмно слизане по дерето към гр. Враца. Маршрутът преминава през резерват “Врачански карст”. Времето за преминаване е 4 часа.

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин