8 интересни места за посещение в Йерихон и околностите - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
8 интересни места за посещение в Йерихон и околностите
Автор: Елена Исаева
8 интересни места за посещение в Йерихон и околностите
Снимка: pixabay.com

Йерихон е един от най - древните градове и най – ниско разположеният градв света ( на около 258 м. ) под морското равнище. Възникнал е около XI – IX век преди н. е., при археологически разкопки са открити 23 слоя на древни цивилизации, както и останки от неолитния град. При разкопки през 30 – те години на XX век, учените са установили, че при превземането на града, крепостните стени са паднали едновременно, и навън, това е единственият по рода си случай в историята, обикновено стените на градовете под атака, падат навътре.

Разположен в долината на река Йордан в пустинен оазис, днес той е красив, зелен и неслучайно е наречен „ Градът на палмите “. Най – големият му водоизточник „ Айн ал Султан “ или така нареченият „ Кладенец на Елисей “, има дебит 63 литра в минута.

Градът привлича туристи и изследователи със своите запазени останки от преди 10 000 години. Запазени са укрепени жилища и кула от бронзовата епоха и неолита, гробници и редица други находки. На територията на града са открити повече от 20 последователно населявани селища. Това е един от малкото градове, които от възникването си и до момента, постоянно е бил населяван.

А ето и някои от най – важните и интересни места, които можете да посетите:

1. Най – атарктивната забележителност е Зимната резиденция на Цар Ирод – Тулул Абу ал Алаиек. От богатият за времето си палат са останали стаите за почивка и баните.

2. Не по – малко интересен е и Дворецът и зимна резиденция на декадентския поет Принц Халиф ал Уалид ибн Язид, построен от Хишам през XVIII век, на 3 км от градския център. В него са запазени красиви мозайки и няколко водни резервоари и басейни, за които легендата разказва, че по – скоро са били пълни с вино, а не с вода. Въпреки голямото земетресение, при което почти всичко е било разрушено, днес дворецът все още излъчва величие.

3. Гръцкият манастир на изкушението и връх Джабел Курутнал, откъдето се откриват невероятни панорамни гледки. Планината тук е висока около 380 м., издълбана е от множетво пещери, изкачването и отнема около половин час по лъкатушеща пътека. За удобство на посетителите има и лифт.

4. Гръцкият манастир „ Свети Георги “, издълбан в скалата на пустинен каньон.

5. Манастирът на есеите, който се намира на около 20 км южно от Йерихон, където са открити свитъците от Мъртво море.

6. Гробницата на Мойсей – Макам ал Наби Муса.

7. Вървейки по булеварда с кипарисите се стига до някогашната Синагога Нааран с великолепните и мозайки.

8. Градският център е изключително привлекателен със своята приятна атмосфера. Тук има редиц уютни ресторанти с красиви градини, където можете да похапнете, да пиете чаша вино, пренасяйки се в онези древни времена на царе и великолепие.

Йерихон е популярна туристическа дестинация. Тук Библията оживява, времето сякаш е спряло, границите на хилядолетията са заличени. Ако искате да се потопите в далечните и древни праисторичеки времена, посетете Йерихон, няма да съжалявате. Ще научите много историчеки факти, ще чуете редица любопитни легенди, ще видите ценни за историята на човечеството археологически разкопки и артефакти.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин