8 италиански суеверия, които да знаете - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
8 италиански суеверия, които да знаете
Автор: Peika.bg
8 италиански суеверия, които да знаете
Снимка: Photl

Както всяка държава по света, и Италия има своите странни и чудесни суеверия.

Някои отмират с годините, но много все още властват в умовете на италианците и ги карат понякога да се държат странно – поне в очите на чужденците, които не разбират как така не можеш да се качваш на Наклонената кула в Пиза преди да си завършил университет.

Ето 10 от любимите ни италиански суеверия:

Петък 17-ти. Забравете за петък 13-ти - поне докато сте в Италия, нещастното число е 17. Причините се крият някъде много назад в миналото, като според една теория тайната е в римските цифри. 17, изписано с римски цифри е XVII, което, ако разместим цифрите, става VIXI, което пък означава „Аз живях“ и някога се е изписвало на гробниците. Така че италианците не смеят да изкушават Смъртта, която може и да разбира от анаграми.

Наздраве! Смята се, че е на лош късмет, ако докато си казвате наздраве, кръстосате ръце с някого на масата. Освен това трябва да гледате в очите този, с когото докосвате чаши и в никакъв случай да не забравяте да отпиете преди да оставите чашата на масата си (защото иначе ви очакват 7 години скапан секс).

Лоши очи. Италианците също вярват в лоши очи (malocchio) – например ако някой ви направи завистлив комплимент. За да се предпазят, италианците правят с ръка знак, подобен на рога на бик, и го насочват към земята зад гърба си.

Уличните лампи. Ако приятели вървят, хванати за ръка, и им се изпречи улична лампа, трябва и двамата да минат от една и съща страна или с приятелството им е свършено! Особено внимателни в това отношение са в Южна Италия и Сицилия.

Снимки. Ако оставите снимка на близък човек на леглото, това е на лош късмет.

Наклонената кула в Пиза. Италианците вярват, че ако се качиш на прочутата кула, докато си в университета, никога няма да завършиш.

Да си пипнеш носа. Ако двама души случайно кажат едновременно едни и същи думи, трябва да си пипнат носа или никога няма да се оженят.

13 са много. Смята се за лош късмет 13 души да стоят на една маса. Това суеверие идва от библейския разказ за последната вечеря, където предателят на Христос, Юда, е псоледният, който сяда.

Вече ви се ходи в Италия? Вижте най-добрите екскурзии и почивки в Италия.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин