8 любопитни факта за Барселона - част 2 - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
8 любопитни факта за Барселона - част 2
Автор: Роксара Азими
8 любопитни факта за Барселона - част 2

Барселона – един от най-известните и най-посещаваните от туристи европейски градове, известен с приятния си средиземономорски климат, с готическия квартал, с парковете и с приятните хора. Какво обаче (може би) не знаете за втория по големина испански град?

1. Айфеловата кула първоначално е била предназначена за Барселона, но предложението е отхвърлено от правителството на Каталуня. Дали е щяло да вземе същото решение, ако е знаело за нечувания успех, който ще пожъне „това метално нещо“?

2. Изграждането на известната базилика Саграда Фамилия (Sagrada Familia) е отнело повече време от времето, необходимо за изграждането Великите египетски пирамиди - и базиликата все още не е довършена.

3. И още от Саграда Фамилия – когато архитектът Гауди (който впрочем не е бил първият архитект на сградата) пресъздава сцената на войника и невинните, той използва трупове на мъртви бебета (починали преди 2-3 дни). Войникът в тази сцена има шест пръста на едното ходило – това се случва, защото човекът, който моделирал фигурите, също имал 6 пръста.

8 любопитни факта за Барселона - част 2

4. Феновете на футболния отбор Барселона са известни като кулес (culés), което на каталунски означава задници. Този прякор произлиза от факта, че стария стадион на Барселона е бил толкова малък и тесен, че много фенове трябвало да седят на ръба преградите, които разделяли стадиона от улицата. Така хората, които вървели по улицата, попадали на наредените едни до други задни части на феновете.

5. За най-лоши шофьори в света се считат барселонските. В града на всеки 19 секунди се случва пътен инцидент!

8 любопитни факта за Барселона - част 2

6. Не можете да си купите цигари или вестник от близкия супермаркет. Има си специални магазини за цигари – Tabacos или Tabacs, от които можете да си купите цигари, запалки, листчета и пр. По същия начин стоят нещата и що се отнася до вестниците – тях можете да намерите единствено в магазини Kiosko, обикновено разположени по ъглите на улиците.

8 любопитни факта за Барселона - част 2

7. Часовете, в които човек трябва да се храни, са строго регламентирани в Барселона. Длъжни сте да обядвате между 14 и 16 часа и никакви изключения по графика няма да ви бъдат простени. Това е и времето, когато някои хранителни магазини, малки и традиционни предприятия затварят за обедна почивка. Ресторантите пък са затворени от 16:20 до 20:00 часа, защото се счита, че в този диапазон никой не бива да се храни.

8 любопитни факта за Барселона - част 2

8. Говори се, че каталунците изобщо не са щедри и непрекъснато си броят парите – толкова точно, колкото броят стъпките, които правят при изпълнение на техния традиционен танц – сардана.

Вижте първата порция любопитни факти за Барселона.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин