8 любопитни факта за картината Мона Лиза - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
8 любопитни факта за картината Мона Лиза
Автор: Мария Ангелова

Около прочутата картина на Леонардо да Винчи „Мона Лиза“ има много мистификации, градски легенди и слухове. Тя е вероятно най-прочутото произведение на изобразителното изкуство в света. Поради което не можете да си позволите да сте неосведомени за неговите тайни. Ето няколко любопитни факта, които да знаете за картината преди да се отправите към Лувъра, за да я видите на живо.

1. Повечето хора знаят, че картината „Мона Лиза“ е нарисувано от Леонардо да Винчи, но и до днес мистерия остава самоличността на модела. Някои хора дори смятат, че това е самият Да Винчи в женска форма. Най-разпространено е мнението, че жената от картината е Лиза Герардини, родена през 1479 г. Смята се, че е била на 24 години и майка на две деца, когато позира за платното. Защо Да Винчи е избрал нея, остава загадка.

2. През 1956 г. мъж на име Уго Унгаца хвърля камък по картината, заради което боята е повредена до лакътя на Мона Лиза.

3. Една от причините картината да е толкова популярна е, че била открадната от Лувъра през 1911 г. Посред бял ден, от служител на музея. Възвърната е две години по-късно.

4. В момента „Мона Лиза“ се намира в Лувъра, в специална среда, зад бронирано стъкло. Изграждането на стаята, в която е картината, струва 7 милиона долара.

5. Лицето на Мона Лиза няма вежди. Според една версия това се е случило по време на реставрация на картината, когато те били премахнати по погрешка. Друга версия е, че Леонардо да Винчи така и не завършил картината (много от картините му остават незавършени).

6. Размерите на картината са 77 на 53 см – доста по-малки, отколкото обикновено човек си представя преди да я види на живо.

7. Името на картината е резултат от правописна грешка. Оригиналното е било не Mona Lisa, a Monna Lisa – Monna на италиански е кратката версия на Madonna (Богородица).

8. Картината се смята за безценна, поради което не може да бъде застрахована.

Прочетете и нашите полезни съвети за посещение на Лувъра!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Цена Димитрова, 28.12.2014 | 19:39
Лиза Герардини е жената зад лицето на Мона Лиза проверих в гугъл влизаш и пишеш : - снимки на Лиза Герардини И то ти излиза снимки точно на Мона Лиза - Лиза Герардини ! :)
Абонирайте се за нашия бюлетин