8 малко известни атракции за деца в Европа - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
8 малко известни атракции за деца в Европа
Автор: Мария Ангелова

От 5 до 105 – няма значение на колко години сте, ако сте запазили детското в себе си. Следващите дестинации из Европа може да се водят детски, но ние си знаем, че спокойно можем да се престорим на придружители и да си поиграем като едно време...

Следващите идеи не включват популярните увеселителни паркове като Дисниленд и Пратер, а атракции за деца в Европа, които са по-малко известни, но не по-малко забавни.

Ето ги:


Музеят на илюзиите

Къде: Барселона, Испания

34114

Това не е музей, а игра. Наскоро отворилият врати Музей на илюзиите в Барселона окуражава посетителите да се снимат в картините, да търсят подходящата забавна физиономия, и да влагат артистизъм, променяйки гледната точка. Всеки може да се качи на палубата на Титаник, да се озове сред огромни играчки, да се почувства като пират, да хапне тайната вечеря с героите на Дисни или да преживее зомби апокалипсис.

Адрес, работно време и билети за Музея на илюзиите в Барселона.

*

Миниатюрният свят на чудесата

Къде: Хамбург, Германия

34115

Миниатюрният свят на чудесата е наистина чудо на човешкото въображение – най-големият жп модел в света. Повече от 13 км релси, по които се движат близо 1000 влакчета. Трасе, което преминава край градове, планини, фиорди. Умалени модели на Хамбург, Австрийските Алпи, Швейцария, Италия, Франция, Скандинавия, Америка. Над 200 000 са фигурките, които се разхождат, надничат, тичат или просто си почиват на 3600 мостчета и сгради.Осветлението е специално, водата в реките е течаща, а в морето на всеки 30 минути се симулират приливи и отливи. Всяка дестинация пази десетки истории, а посетителите могат да създават свои собствени приказки като чрез бутоните задвижват влакчетата, автомобилите, корабите.

Научете повече за Миниатюрния свят на чудесата в Хамбург.

*

Музеят на Средната земя

Къде: Йенинс, Швейцария

30575

В края на една тиха уличка в малкото швейцарско градче Йенинс (на около час северозападно от Цюрих) има дървена табелка „Музей“. Това е единственият знак, който подсказва, че зад ъгъла предстои нещо необикновено. А именно обрасла с лози сграда от камък и тухли, със зелена кръгла дъбова врата и кръгли прозорчета. Всъщност това е входът към музея Грайзингер (Greisinger Museum) – първият в света, посветен на измисления свят на Толкин – Средната земя. На две нива под земята посетителите наистина попадат в друг свят. Таваните са високи само метър и половина – все пак хобитите са ниски същества. Представете си стая, пълна с грубо издялани дървени столове, разпръснати около камината. Отстрани на масивно писалище са струпани карти на Средната земя. Или стаята Гондор с вити стълбища... Или 13-метров балрог...

Научете повече за Музея на Средната земя в Швейцария.

*

Солната мина Салина Турда

Къде: Турда, Румъния

24130

Да се спуснеш в солната мина Салина в Турда, Румъния е все едно да слезеш до центъра на земята. След разходка по входната галерия, чиито стени са покрити със солни кристали (сол е, няма нужда да близвате за проверка, ние вече го направихме!), следва поредица от галерии, сякаш излезли от фантастичните романи. На няколко нива и стотици стъпала надолу под земята ви очакват поредица от зали, най-голямата от които е превърната в удивителен подземен увеселителен парк. В центъра й се издига огромно виенско колело, можете да играете мини голф, тенис на маса, боулинг, билярд, за децата има площадка. Още 13 етажа надолу се намира езерото с лодките. По сюрреалистичен дървен мост можете да стигнете до остров в средата му и да изпробвате уменията си за гребане под земя. Или пък просто да вдигнете поглед към миниатюрните мравчици горе - хората, които ви наблюдават от терасата на горното ниво.

Научете повече за солната мина Салина в Турда.

*

Мадуродам – мини модел на Холандия

Къде: Хага, Холандия

34116

Питали ли сте се някога колко сирене тежите? И да не сте се сещали да се теглите в такава мерна единица, тук можете да го направите пътьом, докато разглеждате модели на къщички, готически островърхи катедрали, диги и канали от цяла Холандия. Всичко това можете да направите за половин ден, при това без вълшебно килимче. Мадуродам е като страна на чудесата, в която само за няколко часа под открито небе можете да видите всички неща, които правят Холандия толкова специална. Всички неща, за които си казвате: „О, това е толкова холандско!“, са в краката ви в умален размер. Малко като музей на открито и малко като увеселителен парк. Не само за деца. Всеки запазил частица любопитство в себе си, ще намери нещо, което досега не е знаел.

Научете повече за парка Мадуродам.

*

По стъпките на Бременските музиканти

Къде: Бремен, Германия

22776

Знаете ли, че да потъркате краката на магарето носи късмет? Имаме предвид, краката на магарето, което е част от фигурата на Бременските музиканти пред кметството в германския град Бремен, разбира се. Ако потъркате краката на магарето с две ръце, ще ви се изпълни едно желание. Но ако ги потъркате само с една, местните обичат да се шегуват, че това не е нищо друго освен две магарета, които се ръкостискат!

Магарето, кучето, котето и петела от приказката на Братя Грим „Бременските градски музиканти“ са почетни граждани на град Бремен, а статуята им се посещава от над 40 милиона посетители годишно. Освен това оттук започва и прочутият Маршрут на приказките в Германия – повече от 60 градa и замъци, свързани с Братя Грим, техния живот и творчество.

Научете повече за маршрута на Бременските музиканти.

*

Елинистичен космос

Къде: Атина, Гърция

21540

Снимка: Thinkstock/Gulliver

Това е културен център, насочен изключително към децата. Чрез виртуален тур, свръхмодерни интерактивни изложби или театрални възстановки децата ще научат много нови неща за света на елините, за науката и съвременния свят. Семеен билет (2 възрастни + 2 деца) за представление от типа виртуална реалност е 18 евро.

Открийте още идеи за забавления за деца в Атина.

*

Увеселителен парк Пюи дю Фу

Къде: Франция

22519

Има един увеселителен парк, който е достигнал невероятни висини на забавлението за деца и родители – нарича се Пюи дю Фу или в буквален превод от френски Хълмът на смешника (Puy Du Fou). Пюи дю Фу е вторият по посещаемост увеселителен парк във Франция и тук ви предстои пътуване не само през пространството, но и през времето. Децата едновременно научават любопитни факти за миналото и се забавляват. Можете да се разходите из гало-римски стадион, из средновековен град, из село от началото на миналия век със стари магазини и латерни, можете да гледате магическо нощно представление...

Научете повече за увеселителен парк Пюи дю Фу.

*

Вижте още идеи в нашата рубрика С деца на път!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин