8 места в Панама, които си струва да посетите - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
8 места в Панама, които си струва да посетите
Автор: Peika.bg
8 места в Панама, които си струва да посетите
Снимка: Unsplash

Панама разполага с много повече от нейния световноизвестен воден път.

Да, каналът е огромен – и нещо, което няма да искате да пропуснете – но тази централноамериканска страна предлага много повече. С безброй острови, богати на диви животни, тропически гори и километри девствена брегова линия на два океана, Панама ще ви очарова с магията си седмици наред.

Притиснат между Коста Рика и Колумбия, този тесен сухопътен "мост" и "биологичен коридор" може да е компактен, но съдържа много. От космополитна столица, пълна с най-модерни небостъргачи до прекрасната изолация на архипелага Гуна Яла, има огромен шанс да искате да удължите престоя си тук. 

Ето кои са 8-те неща, които не бива да пропускате в Панама:

1. Панама Сити

Най-стилната столица на Централна Америка е история за три града. Downtown е пълен с небостъргачи център на международни финанси, лъскави търговски центрове и луксозни ресторанти. От другата страна на залива руини, подобни на надгробни плочи, са всичко, което е останало от първоначалния град Панама Виехо, който е бил разграбен от пирати през 1671 г.

Следва Casco Viejo, който след амбициозна реставрация се превърна в най-модерния квартал на града. Бутикови места като American Trade Hotel и стилни ресторанти и барове на покрива като Casa Casco изпълват колониалните имения в пастелни цветове, които очертават калдъръмените улици.

За да избягате от градската джунгла, разходете се по пътеките на Parque Natural Metropolitano или карайте колело по живописната алея Amador Causeway. 

2. Панамският канал 

Панамският канал – наричан „големият ров“ – е жизненоважен търговски път между Тихия и Атлантическия океан, откакто е открит през 1914 г. Вдъхновяващо инженерно постижение, това създадено от човека чудо работи безотказно и помага за транспортирането на половин милиард тона стоки годишно.

Най-лесното място да наблюдавате механиката на канала в действие е от платформите за наблюдение на четириетажния посетителски център Miraflores – опитайте се да засечете времето на посещението си с пристигането на мегакораб и не пропускайте 3D филма. Можете да стигнете още по-близо до шлюзовете при частичен (6–7 часа) или пълен (10–12 часа) транзит по канала с Ancon Expeditions.

3. Boquete

Любителите на адреналина трябва да се отправят към високопланинския град Boquete, където любителите на приключения могат да изберат спускане с рапел, скално катерене и рафтинг. От подножието на Volcán Barú можете да се изкачите до върха, за да се насладите на спиращ дъха изгрев или да се понесете над склоновете със зиплайн.

Разходките по мъгливите облачни горски пътеки в търсене на скрити водопади, обвити в зеленина и изпълнени със серенади от птичи песни, са задължителни.

След горещината в Панама Сити, Boquete е - буквално - глътка свеж въздух, където сенчести кафеени плантации се простират до хоризонта във вълнообразна мозайка от зеленина. 

4. Бокас дел Торо

Бокас дел Торо има по нещо за всеки. Едновременно център за партита, спокоен карибски рай за двойки и анклав за емигранти, трите основни острова и десетки необитаеми островчета също могат да се похвалят с някои от най-хубавите плажове на Панама.

Град Бокас на Исла Колон е център за партита. Всичко от хостели до магазини за занаяти се помещава в ярко боядисани, очарователни дървени сгради. Отидете да видите морски звезди в Playa Estrella, където спокойните води са идеални за шнорхелинг.

За плажове, обградени от джунглата, заобиколени с корали кейове и вълшебни места за сърф на Wizard Beach, отскочете от острова до Isla Bastimentos. Дом на едноименния морски парк, тази важна защитена зона съдържа мангрови гори, маймуни, крокодили и каймани, наред с други диви животни, с превъзходни възможности за шнорхелинг и гмуркане.

5. Острови Сан Блас

Отдайте се на своя вътрешен Робинзон Крузо в тази поредица от подобни на скъпоценни камъни тропически острови край карибския бряг на Панама – люлеещи се палми, мек като пудра захар бял пясък и лазурна вода.

Архипелагът Сан Блас има остров за всеки ден от годината (плюс няколко резервни) и предлага възможност да се откъснете от света: няма интернет, телевизия или телефони. 

Този полуавтономен регион е дом на местното население гуна, което яростно е защитавало своята култура и обичаи – включително молас, ръчно бродираните текстилни изделия, проектирани и ушити от жените гуна.

Всички островни хижи са собственост и се управляват от семейства от по-гъсто населените селски острови, като Playón Chico.

6. Санта Каталина

Рибарско селище, превърнало се в свърталище за сърфисти, Санта Каталина в залива Chiriquí предлага едни от най-добрите целогодишни почивки в Централна Америка – не е необходим неопренов костюм. Спокойни рибари продават дневния улов под сянката на мангово дърво.

И ако не сте там, за да сърфирате, това е отправната точка за Parque Nacional Coiba. Посетете тази бивша наказателна колония, наречена „Панамския Галапагос“, в точното време на годината и можете да плувате редом с китови акули (декември до април) и гърбати китове (август до ноември). 

7. Портобело

Разхождайки се из безгрижните улици на Портобело, е трудно да се повярва, че това някога е било едно от най-важните пристанища в Карибите, където съкровищата, плячкосани от инките, са били изпращани обратно в Испания.

Останали са руините на често разграбвани крепости, като Fuerte San Jerónimo е най-популярната. Каменната митница, някога отрупана с перуанско злато, се откроява сред дървените къщи.

8. Полуостров Асуеро

Земеделието, фолклорът и празненствата са жизнената сила на полуостров Асуеро, културното сърце на страната, граничещо със залива Чирики на запад и Панамския залив на изток.

Las Tablas организира най-големия и шумен карнавал в страната: очаквайте пищни костюми, буйна музика и енергични танци. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин