8 причини да посетите Грузия - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
8 причини да посетите Грузия
Автор: Peika.bg
8 причини да посетите Грузия
Снимка: Vladimer Shioshvili

Грузия е напълно непозната дестинация за средностатистическия турист и за това си има причини - регионът отвъд Черно море е беден, неспокоен и не е известен с кой знае какви забележителности. Първото и второто вероятно са така, но третото не е вярно - Грузия е разположена на територия, където преди хиляди години е имало цивилизация, а християнското наследство там е огромно.

Културните влияния са забележими, планинският релеф предлага пленителни гледки, а, в исторически смисъл, един грузинец е преобърнал живота на милиони души по света. Вижте кои са осемте причини да посетите тази страна.

1.Тблиси

37161

От висящите балкони на Старата част на града през персийските серни бани Абанотубани с тюркоазени мозайки, до уникалните арт нуво сгради и футуристични стъклени структури, Тблиси е град на разнообразието. Грузинската столица е разположена на бреговете на река Мтквари и от три страни е заобиколена от планини. Според археолози, първото селище на това място е било основано преди 4000 години пр.Хр., а името Тблиси идва от старата грузинска дума „тбли“, която означава „топъл“, което е свързано със серните извори.

Разходка из Стария Тблиси ще ви разкрие стари грузински и арменски църкви, джамии и синагоги, дори руини на най-северния зороастрийски храм. Ако отидете в грузинската столица през есента, можете да посетите Международния фестивал на театъра от 25 септември до 8 октомври.

2. Ушгули

В Кавказките планини на около 2200 метра височина се намира това най-високо населено място в Европа. Селото е известно със средновековните си защитни кули, свързани с всички къщи. Мястото е било откъснато от света за дълго и това е причината да носи автентичен дух с малдежите, яздещи коне около полу-разрушените кули.

3. Виното

Много хора мислят, че родината на виното е Франция, Италия или Гърция, но Грузия е един от най-старите винени региони. Традицията на страната във ферментацията в глинени съдове, известни като квервис, е много древна, а постиженията са забележителни. Днес в Грузия има многобройни сортове гроздове, от които се правят редица отлични вина.

Започнете с червено вино от грозде Саперави, отлежало в дъбови бъчви във винарския регион Какети или с бяло Циндали, направено от микс от видовете грозде Ркацтели и Мтвани.

4. Скалните обекти

37159

В Грузия се намират някои от най-необикновените скални обекти в Европа. Най-старият е Ъплитстике – древно селище, което прилича на лунен пейзаж. Другите са Давит Гарея – голям манастирски комплекс, издялан в скалите на планината Гарея, както и уникалната Вардзиа.

5. Селата

Отдалечените райони на Кевсурети и Тушети в Кавказките планини са дом на впечатляващи средновековни села с малко население, което все още спазва езическите си обичаи. До голяма степен това се дължи на ужасната инфраструктура на района.

В тази област разрушената крепост на Муцо и селището Щатили са като излезли от фентъзи роман. Тушети пък е пълен със стари кули, църкви, села и има впечатляваща планинска гледка. Там има множество пътеки за пешеходен туризъм, а местните са много гостоприемни.

7. Музеят на Сталин

За да научите повече за съветския диктатор Йосиф Сталин, посете родния му град Гори, където се намира и неговият музей. Сталин е местната гордост, а духът му е запазен в този музей, където могат да се видят много снимки, негови статуи, фрески с лицето му, погребалната му маска, килимът, личният му зелен вагон и детската му спалня, която е перфектно запазена. Музеят представя голяма част от живота и битието на червения вожд, но умишлено или не, репресиите му са пропуснати сред изложените артефакти, снимки и документи.

8. Красивите стари църкви

 37160

Грузинците приемат християнството през 324 г.сл.Хр. и оттогава страната се изпълва с впечатляващи църкви и катедрали. В списъка със световно наследство на ЮНЕСКО са катедралата Светитсковели и катедралата Баграти, а една от най-забележителните сгради е църквата Казбеги на върха на хълм.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин