8 причини защо трябва да четем повече книги - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
8 причини защо трябва да четем повече книги
Автор: Елена Исаева

Книгите не хапят, а напротив те са едно истинско богатство. Те са безценни съкровища, мъдри съветници и много добри приятели в трудни времена. Всяка книга има душа, има сърце и може да ни научи на много неща, стига да имаме отворено съзнание за нея. За много хора четенето на книги освен забавление се превръща и в хоби, в нещо, без което не могат. За всеки читател отварянето на нова книга е истинско събитие, колкото и странно да звучи, то е факт.

Четенето носи безброй много ползи, не изисква почти никакви усилия и е много едно наистина приятно занимание. Просто сядате удобно, отваряте хубава книга и се потапяте в нейния свят. Това е ценно време, което отделяме на себе си, а освен, че е релаксиращо е и много полезно.

8 причини защо трябва да четем повече книги
Снимка: Елена Исаева

Всяка книга има своята история и от всяка книга може да извадим ценни съвети, мисли и сентенции, които могат да ни помогнат по един или друг начин. Освен това винаги е по-добре да си заровим носовете в хубава книга, от колкото в чуждия живот.

Ето и няколко причини защо трябва да четем повече книги:

1.      Четенето на книги е много полезно и развива въображението ни. Когато четем, мозъкът ни работи много по-активно, за да ни представи и обрисува подробно картината от книжния сюжет, докато когато гледаме филми сме лишени от това, защото виждаме самата картина прд нас и не се налага да използваме въображението си.

2.      Научно доказано е, че четенето подобрява работата на мозъка, паметта и донякъде предпазва от деменция и алцхаймер. Просто четящите хора имат шанса повече време да съхранят мозъка си и да избегнат дегенеративните изменения, които се получават с напредване на възрастта.

8 причини защо трябва да четем повече книги
Снимка: Елена Исаева

3.      Четенето на книги подобрява изказа ни, общата ни култура и разширява многократно речника ни. Четейки книги, не само научаваме нови неща, но и започваме да се изразяваме много по-правилно, ясно и интелигентно.

4.      Книгите са един наистина чудесен начин за релаксиране след дълъг и изморителен ден. Винаги са подходящи да се „консумират“ с чаша чай или кафе.

5.      Когато пътувате в самолет, влак или автобус, с една хубава книга времето минава неусетно. За това лично аз винаги нося книга в себе си. Не се знае кога ще се освободят 10 минути за четене.

6.      Родители, които четат е по-вероятно да запалят този интерес и у своите деца. Все пак децата копират всичко, което техните родители правят, за това е много важно да им се даде правилен пример, а какво по хубаво от това детето ви да иска само да чете книжки.

8 причини защо трябва да четем повече книги
Снимка: Елена Исаева

 

7.      Учените казват, че четенето на книги гори и по няколко излишни калории, освен това успокоява пулса и сърдечния ритъм. Дали всичко това е така не е съвсем ясно, но пък не пречи да опитаме.

8.      Книгите освен източник на цитати са и ценен ресурс относно сферата на работа на всеки човек. Четейки специализирана литература имам възможност да подобрим уменията си в работната среда, да повишим своята квалификация и по този начин да станем още по-успешни, в това което правим.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин