8 съвета за планиране на пътуване до Малдивите - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
8 съвета за планиране на пътуване до Малдивите
Автор: Peika.bg
8 съвета за планиране на пътуване до Малдивите
Снимка: Unsplash

Идиличните Малдивски острови са разположени в Индийския океан. Те са дом на някои от най-красивите и луксозни курорти в света. Има всички типични характеристики на тропически рай- девствени плажове, тюркоазена вода, палми и разнообразни възможности за настаняване. 

С повече от 100 курорта и различни опции за пакети, може да бъде объркващо да планирате перфектна почивка на Малдивите. И цената на всичко, което се обърка, също може да бъде висока. 

Ето няколко съвета, които да имате предвид при организацията, за да оползотворите максимално времето и парите си:

Проверете какви документи са ви необходими 

8 съвета за планиране на пътуване до Малдивите
Снимка: Unsplash

Икономиката на Малдивите се управлява от туристическата индустрия. Имайки това предвид, страната предоставя визи при пристигане на граждани на всички страни без предварително одобрение. Ще ви е необходим валиден паспорт, предплатена хотелска резервация и двупосочен билет. Все пак предварително прочетете какви документи са необходими, за да няма неприятни изненади при заминаването ви. 

Кой сезон да изберете за Малдивите

Малдивите са топла тропическа страна. Екваторът минава точно през островите, което води до средна температура от 26°C целогодишно. Но на острова има разграничени сухи и влажни сезони. 

Месеците от ноември до април обещават много слънце и почти никакъв дъжд. Тези месеци са активният туристически сезон. Тогава повечето хотели са заети и цените са доста по-високи.

От май до октомври е влажният сезон, когато има умерени до силни валежи. Но това не означава, че не трябва да пътувате до Малдивите през този сезон. През този период цените са сравнително ниски, а курортите предлагат доста добри оферти. Освен това, ако искате да сърфирате, идеалните вълни обикновено се появяват от април до октомври, като най-големите вълни се наблюдават между юни и септември.

Полети и трансфери

8 съвета за планиране на пътуване до Малдивите
Снимка: Unsplash

Мале е столицата на Малдивите, а също и "входът" за островите. Има два варианта да стигнете до Мале- с полет с прекачване или с директен чартърен полет. 

След като пристигнете в Мале, има два начина да стигнете до вашия курортен остров: с високоскоростна лодка или с хидроплан. Ако вашият курорт е твърде далеч от Мале, тогава може да се наложи първо да вземете вътрешен полет и след това скоростна лодка, за да стигнете до там. 

Хидропланите са много разпространени на Малдивите и са рядкост в повечето части на света. Trans Maldivian Airways (TMA) е най-големият оператор на хидроплани в света. Билетите за самолета не се резервират от гостите, а директно от курортите срещу фиксирана такса. Те могат да варират от 300-400$ на човек за отиване и връщане. 

Настаняване на Малдивите

Малдивите разполагат с повече от 1000 острова, от които приблизително 185 са обитаеми, а останалите са за еднодневни посещения, селско стопанство или са необитаеми. 

С повече от 100 курорта от световна класа, няма недостиг на възможности за настаняване на Малдивите. Тук всеки остров е различен комплекс. Избирайте внимателно, защото на това място ще спите, ще се храните, ще се забавлявате и общо взето целият ви престои ще бъде във въпросния комплекс. Имайте предвид, че колкото по-голям е курортният остров, толкова повече активности ще предлага. 

Едно от най-популярните места за настаняване са популярните вили над водата. Цените им естествено са по-високи, но това е едно от малкото места в света, където можете да изживеете нещо подобно, така че си струва да прекарате поне една или две нощи в такава вила. Можете да разделите престоя си между вила на плажа и вила във вода, което може да ви спести малко пари. 

Общо взето, колкото по-голям е островът, който изберете, толкова по-добре, тъй като ще има по-големи плажни ивици, повече места за разходки и повече възможности за забавление, като гмуркане, шнорхелинг и т.н.

Какво да сложите в багажа си за Малдивите

8 съвета за планиране на пътуване до Малдивите
Снимка: Unsplash

Оставете грижите и вълнените си дрехи у дома! Тази ваканция идва с висока цена, но и с много лек куфар. Можете да носите широки, памучни, удобни дрехи, тъй като през деня е горещо. Макар че едва ли ще носите особено много дрехи там. Престоят на Малдивите преминава предимно на плажа или в басейна, така че просто си вземете няколко чифта бански, джапанки и слънцезащитни продукти. Това е всичко, от което се нуждаете. 

Малдивите са предимно мюсюлманска страна. За да уважите местната култура, не носете разголени дрехи извън курорта или ако планирате да прекарате известно време в град Мале. Не се опитвайте да внасяте алкохол. Незаконно е да се консумира, внася или пренася алкохол навсякъде на Малдивите, освен в курортите.

Оферти и пакети 

Имайте предвид, че всичко, което ви се наложи да купите там, може да бъде на ужасно висока цена. Едно от най-важните правила при пътуване до Малдивите е да изберете ол инклузив пакет или пълен пансион. 

Пълният пансион включва закуска, обяд и вечеря, но не покрива страничните разходи, като напитки, сладкиши, алкохол и т.н. По-добрият избор е ол инклузив пакет. Ако изберете такъв, ще можете да се насладите на почивката си, без да мислите за пари, тъй като всичко ще бъде предварително платено. Можете да ядете каквото искате, да пиете каквото искате, без да се притеснявате колко ще ви струва. При тази опция, единственото, за което ще плащате, ще бъдат активностите, като шнорхелинг, каране на сърф, гмуркане и т.н. 

Валута

8 съвета за планиране на пътуване до Малдивите
Снимка: Unsplash

Валутата на Малдивите е малдивската руфия. Можете да получите обмен на летището, където има специално гише. Малдивите обаче не са дестинация за пазаруване и ако имате ол инклузив пакет, няма да има голяма нужда от местна валута и се препоръчва да не купувате такава. 

Руфията е неконвертируема валута. Можете да използвате долари за пазаруване на сувенири, но ще ви връщат рестото в местната валута. Като алтернатива можете също да използвате вашите кредитни или дебитни карти за транзакции, но не забравяйте, че те може да са с допълнителна такса, която е добре да проверите предварително.

Допълнителни съвети

Добре е да използвате услугите на туристическа агенция за организирането на пътуването ви. Курортите са почти еднакви на пръв поглед, но има подвеждащи условия, които може да не забележите сами. Като цяло изборът не е лесен, така че е добра идея да се доверите на професионалист.

Имайте предвид също, че климатът на Малдивите е доста променлив. Прогнозите за времето не винаги са точни. Леко вълнение в Индийския океан може да доведе до значителна промяна в плановете ви. Това включва закъснения на хидроплани както при пристигане, така и при заминаване. Силно препоръчително е да си направите застраховка, за да може евентуално разходите ви да бъдат възстановени при такива ситуации. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин