Някои от най-добрите малки градчета в Шотландия - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Някои от най-добрите малки градчета в Шотландия
Автор: Peika.bg
Някои от най-добрите малки градчета в Шотландия
Снимка: pixabay

Поразителни замъци, зашеметяваща природа, завладяваща история и много повече ви очакват в тези красиви малки градчета в Шотландия.

Славена със своята дълбока, завладяваща история, поразителни планини, величествени замъци и мъгливи езера — да не говорим за митологичните си чудовища — Шотландия е може би най-сурово красивата от всичките четири нации на Обединеното кралство. Подобно на южната си съседка, Англия, има своя справедлив дял от големи градове - Единбург, Абърдийн и Глазгоу - но има и изобилие от по-малки скъпоценни камъни, разпръснати из долините на невероятния пейзаж - ако знаете къде да гледате.

Независимо дали търсите най-доброто уиски (то се дестилира тук от 15-ти век) или просто искате почивка от тълпите в някои невероятно романтични местенца, това са малките градове в Шотландия, които трябва да добавите към следващия си маршрут в Обединеното кралство. 

Форт Август, Лохабер

Някои от най-добрите малки градчета в Шотландия
Снимка: wikimedia

Кацнал в югозападния край на езерото Лох Нес, Форт Огъстъс започва като военен гарнизон от 18-ти век, но днес е в сърцето на една съвсем различна битка: борбата за доказване на съществуването на чудовището. Елате тук, за да се насладите на круиз по най-известното от всички шотландски езера, претърсвайки повърхността за издайнически признаци на чудовището, преди да разгледате градското абатство от 19-ти век и да научите за културата на Хайлендс в Clansman Center. Форт Август е също така превъзходна отправна точка за пътешествия в красивите и необятни планини.

Килин, Лох Тей

Някои от най-добрите малки градчета в Шотландия
Снимка: wikimedia

Разположен на лесно разстояние с кола от историческия град Стърлинг, Килин е популярно място за ветроходство и каяк по ослепителното езеро Лох Тей. Тук се намират и Falls of Dochart, каскада от водопади в западния край на езерото, където местните жители се настаняват по скалите през летните месеци за пикник. Градът може да се похвали с няколко страхотни места за престой и хранене, както и с очарователния фолклорен център Breadalbane, посветен на митовете и легендите на района. Други възможности за разглеждане на забележителности включват руините на замъка Финлариг, където можете също да разгледате традиционна шотландска къща. Фантастичният туризъм на близката планина Beinn Ghlas също си заслужава да бъде изживян.

Тобърмори, остров Мъл

Някои от най-добрите малки градчета в Шотландия
Снимка: pixabay

Идиличната столица на остров Мъл, Тобърмори, е известна със своите къщи в цветовете на дъгата, малцово уиски и живописно рибарско пристанище - едно от най-красивите в Шотландия. Достигането до това прекрасно място в Шотландия е част от приключението, като фериботите от континенталната част (Kilchoan) отнемат 35 минути. Друг вариант са частни водни таксита. След като сте в Тобърмори, ще откриете страхотна селекция от бутици, художествени галерии, ресторанти и старомодни странноприемници, които да разгледате — просто не си тръгвайте, без да купите една от известните керамични кани за вода от дестилерията на Тобърмори (и бутилка уиски към него, естествено).

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин