9 митични острова и тяхната история - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
9 митични острова и тяхната история
Автор: Peika.bg
9 митични острова и тяхната история
Снимка: Ozan Hatipoglu

Преди векове нивото на картографията е било много ниско или въобще никакво. За да разберат света, хората са се опирали на митове, легенди, предания или на собственото си въображение. Комбинацията от всичко това е довела до разпространяване на митове за предполагаеми острови, разположени на ръба на познатия свят. Слуховете за тях са останали през вековете, а някои от тези острови дори са били картографирани, при положение, че ги няма на практика.


Други вероятно съществуват и днес, но под други имена. Вижте кои са нашите девет митични острова и легендата около тях.

1. Островът на демоните

Древните рибари са твърдели, че далеч на запад имало остров, чийто мъгли са раздирани от адски крясъци и писъци. Мистериозният Остров на демоните се появява на картите през 16-и и 17-и век с местоположение някъде около бреговете на Нюфаунленд.

През 1542 година френският крал възлага на благородника-пътешественик Жан-Франсоа Робервал да открие селища по северното атлантическо крайбрежие на Северна Америка. Робервал тръгва на път и взима своята племенница Маргьорит със себе си, но тя започва връзка с един от офицерите му. Ядосан, благородникът изоставя Маргьорит, любовникът й и една бавачка на остров в реката Сейнт Лорънс. Там Маргьорит ражда дете, което умира, както се случило с любовника й и бавачката. Маргьорит обаче успява да оцелее и е спасена от баски рибар, а по-късно се връща във Франция, където разказва една ужасяваща история за паранормални явления и същества от друг свят, които обитават острова.

До ден-днешен не е ясно кой е островът от тази история. Смята се, че може да е остров Фикот, близо до протока на остров Бел на северния край на Нюфаунленд. Историкът Доналд Джонсън твърди, че Фикот е на пътя на експедицията на Робервал, а на него живеят птици, които по време на размножителния си период издават неприятни гърлени викове, точно като демоните от легендите.

36875

2. Антилия

Познат и като Островът на седемте града, той се появава на картите през 15-и век, които посочват местоположението му далеч на запад от Португалия. Историите за него веорятно са свързани с иберийската легенда за седемте визиготски епископа и техните миряни, които са избягали от мавърските нашественици през 8-и век. Те отплавали на запад и стигнали на остров, където са основали седем града. Епископите запалили корабите, за да не може никой да се върне на континента.

Според легендите, всеки, който е посетил острова, не се е върнал оттам. Други истории гласят, че моряците са виждали Антилия, но той винаги изчезвал, когато се опитвали да го доближат. По-късно със същото име са наречени Антилските острови в Карибско море.

3. Атлантида

Атлантида за първи пъте спомената от Платон, а местоположението на острова е посочено като „на запад от Херкулесовите стълбове“ в Атлантическия океан. Според Платон, цивилизацията на Атлантида е била силно развита, но островът е бил потопен след унищожително земетресение, причинено от боговете, които се разгневили на това, че атлантите обявили война на атиняните.

През вековете е имало много опити да бъде намерена Атлантида и някои историци смятат, че островът всъщност е Санторини на север от Крит, чийто център е бил разрушен от изригване на вулкан и последвало го земетресение. Други учени твърдят, че Платон просто си е измислил Атлантида.

4. Хи-Брасил

Познат още като Хина-Беата и Тир фо-Туин, Брасил (от галски „Островът на благословените“) е една от много ирландски легенди. Също като Атлантида, този остров е бил център на могъщество и безсмъртие. На него Върховният крал на света Брисал е организирал своето съдилище на всеки седем години.

За първи път Брасил се появява в картографията на карта на генуезецът Далорото, който го описва като голямо парче земя близо до югозападния бряг на Ирландия, а по-късни карти го пращат още по на запад. Много изследователи са го търсели, а днес се смята, че Брасил е Бафиновият остров или просто е оптическа илюзия в морето.

36874

5. Баралку

Народът Йолнгу е част от местното население в Австралия и счита, че Баралку е Островът на мъртвите. Островът заема основно място в разбиранията на Йолнгу – там живее творецът-дух Барнувбир преди да изгрее на небето като планетата Венера всяка сутрин. Там живеят и тримата митични братя, които са създали Австралия. Душите на мъртвите Йонглу отиват на същия остров. Днес се твърди, че Баралку е бил на изток от Арнем-Ленд в Северна Австралия.

6. Островът на свети Брендан

Според легендата, ирландският абат и пътешественик свети Брендан и неговите последователи откриват острова през 512 година, някъде на запад от Северна Африка. През 8-9 век е публикувана „Латинската навигация на Свети Брендан“, която описва неговото пътуване в Атлантическия океан. Текстът описва острова като горист, с множество цветя и плодове. Един от най-запалените почитатели на тази легенда е бил моряк на име Христофор Колумб.

7. Авалон

Според легендата, там крал Артур е отведен да се възстанови след като е ранен в последната си битка. За първи път Авалон е споменат в „Historia regum Britanniae“ от Джефри от Монмаут през 12-и век. Монасите от абатството Гластънбъри в Съмърсет пък твърдели, че там е Авалон и дори претендирали, че са открили костите на Артур.

36877

8. Островът на пламъка

В египетската митология Островът на пламъка (познат и като Островът на мира) е магическо място, където са родени боговете и което е част от царството на Озирис. Според легендата, този остров е бил далеч на изток, на границита на света на живите.

9. Туле

За гърците и римляните Туле е била най-северната територия на познатия свят. Тя е спомената за първи път в изгубен труд на гръцкия откривател Питий, който твърдял, че е открил Туле през 4-и век пр.Хр. По-късни автори описват пътуването му до място, където няма земя, нито небе, нито въздух, а комбинация от трите. В последствие изследователите твърдят, че Туле всъщност е островите Оркни, Шетландските острови или Норвегия. Нацистите пък са прокламирали, че Туле е древната родина на арийската раса.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин