9 радиоактивни места, където живеят хора - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
9 радиоактивни места, където живеят хора
Автор: Peika.bg
9 радиоактивни места, където живеят хора
Снимка: Roman Harak

Заради минно дело, заради инцидент или природни процеси, някои части от света имат по-високи нива на радиация от нормалното.


Някои от тях са доста опасни, но въпреки това, там все още живеят хора. Вижте кои са тези места. 

1. Чернобил

Украйна

Чернобил изниква на първо място, когато стане въпрос за радиоактивна катастрофа. Въпреки това, все още има хора, които живеят и работят в радиоактивната зона. Това са около 400 възрастни хора, които са се завърнали по домовете си въпреки забраната, докато хиляди все ще работят в атомната централа. Работниците живеят по две седмици в зоната, а през останалото време живеят в околните градове, където нивата на радиация също са по-високи от нормалното.

2. Озьорск

Русия

Този град с население от 2000 души е затворен за външни лица, защото наблизо е централата Маяк, където се е произвеждал плутон за оръжия по време на Студената война. Тя е изхвърляла радиоактивни вещества във въздуха, но това е най-малкият проблем, защото е имало и инцидент – контейнер с течен радиоктивен отпадък се е взривил. Градът се намира на 20 километра от езерото Карачай - едно от най-токсичните места на планетата.

3. Рамсар

Иран

На брега на Каспийско море се намира този ирански град, който не само е населен, но е и популярна туристическа дестинация. Това е въпреки факта, че районът Талеш Махалех е опасен заради радиоактивния материал в горещите си извори. Много от строителните материали за къщите в града са от тези извори, което е превърнало района в един от най-радиоактивните в света.

4. Гуарапари

Бразилия

Самият крайбрежен град няма завишени нива на радиоактивност, но някои места от плажа му имат. Това се дължи на ерозията на планините по брега, които са богати на моназит, който съдържа торий и уран.

5. Янжиян

Китай

Този град е бил изследван заради високите нива на радиактивност в района. И тук става въпрос за моназит в почвата. Пясък от ерозията на хълмовете е използван за строене на къщи и това създава здравословни проблеми на жителите, защото моназитът се разлага на радий, актиний и радон.

5. Керала

Индия

Пясъци, съдържащи торий, са причината за високата радиоактивност в този индийски щат. Въпреки че тя е много по-висока от средната за света, населението не страда от болести, причинени от замърсяването и това не е обяснено научно до този момент.

6. Семей

Казахстан

Семей е град в казахстанската част на Сибир и е близо до място, където Съветският съюз е изпробвал ядрени оръжия. Според информацията, 456 ядрени теста са направени там, включително 86 ядрени експлозии във въздуха и 30 на земята. Ефектът върху населението от 1,5 млн. души е унищожително – стотици хиляди са изпитали директна радиация, а онкологичните заболявания сред местните за над 3 пъти над средните за страната.

7. Мейлуу-Суу

Киргизстан

Според жителите на този град в Киргизстан, те са свикнали да живеят до радиоактивни отпадъци. Там е едно от най-големите токсични депа в бившитие съветски азиатски републики. Преди Мейлуу-Суу е бил индустриален град, където до 60-те години се е добивал уран. Днес около 2 милиона кубични метра токсични отпадъци са заровени около града, маркирани от бодилва тел, която отдавна е открадната и продадена за скрап. Още по-лошото е, че Мейлуу-Суу е в сеизмична зона и отпадъците може да паднат в река Мейлуу-Суу. А колкото и да си мислят, че са свикнали, жителите на града страдат два пъти повече от онкологични заболявания, в сравнение с други части на страната..

8. Паломарес

Испания

Малкият испански град става известен като място на един от най-сериозните радиоактивни инциденти от времето на Студената война. През 1966 г. американски военен самолет се сблъсква с друг самолет във въздуха и четири ядрени бомби падат около селото. Едната бомба не се взривява, другата пада в морето, но другите две се взривяват на земята. Местните селяни обаче не са евакуирани, а властите ограничават достъпа до взривените бомби чак през 2008 г. 

9. Шинколобве

Конго

15 хиляди души живеят в този град, където преди се е добивал уран. Мината е затворена от 2004 г., а шахтите са запечатани, но нелегалното миньорство в района продължава с такива темпове, че Международната агенция по атомна енергия препоръчва целият обект да бъде съборен.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин