9 съвета как да останете живи в пустинята - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
9 съвета как да останете живи в пустинята
Автор: Peika.bg
9 съвета как да останете живи в пустинята
Снимка: Moyan Brenn

Пустинята е едно от най-добрите дестинации, които можете да посетите. Най-малкото, това е едно от най-странните места на Земята - с голяма жега през деня и голям студ през нощта, оскъден, но упорит, животински и растителен свят, и безкрайна, самотна тишина, която обгръща отвсякъде.

Въпреки всичко това, пустинята може да е много опасна - доказателство за това е, че дори в 21-и век хората продължават да умират по тези места. Ако сте решили да направите екскурзия през пустиня или просто минавате през такава, най-добре да знаете кои са животоспасяващите съвети.

37095

1. Вода

Колкото повече време сте в пустинята, толкова повече вода ви трябва. Ще имате нужда от най-малко два литра вода, а ако стане така, че се забавите, ще ви трябват дори повече, защото ще се дехидратирате доста по-бързо, отколкото си мислите.

2. Сенките

Ако нямате вода или чувствате, че прегрявате, намерете скала или нещо, което прави сянка и останете отдолу за час-два. Ако дишате през носа си, ще запазите повече влага в тялото си. След залез, ще стане доста по-хладно и можете да продължите.

3. Не яжте кактуси

Ако има кактуси в пустинята, не се хващайте на мита, че можете да ги разрежете и да изпиете сока им. Те наистина може да съдържат вода, но тя е солена и не е добра за пиене.

4. Огледайте се за широколистна растителност

Номерът е, че такава растителност има само около водоеми. Ако видите такива растения, около тях вероятно ще намерите вода. Но понякога това е измамно, защото растенията може да са там, но водата може да е дълбоко под земята, откъдето захранва корените им.

37096

5. Носете карта

Лесно е в нашето дигитално време да се забрави картата. Проблемът е, че Google едва ли ще ви помогне в средата на пустинята, а, ако си мислите, че ще се оправите с навигацията си по луната и слънцето, най-вероятно се бъркате. Вземете си карта и компас и се научете как се борави и с двете.

6. Заредете се с нещо хапване

Не се знае дали няма да ви потрябва енергия, която можете да си набавите от нещо сладко в раницата ви. От друга страна, трябва да имате и нещо солено, за да ви възвърне загубата на сол от потенето.

7. Носете фенерче/челник

Залезите в пустинята са най-добрите, но ако останете до по-късно, ще откриете, че нощта там е много тъмна. Най-добре си носете светлината.

8. Носете зарядно за телефона/още една батерия

Мобилните телефони прегряват лесно в пустинната жега. Там най-добре не си включвайте апликациите, интернета и телефона въобще, за да имате батерия в случай на нужда.

9. Вземете си шапка и широки дрехи

Последното нещо, което ви трябва в пустинята, е слънчево изгаряне. Първото, което ще изгори е главата ви, което може да доведе и до слънчев удар, ако нямате шапка.

37097

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин