9 световни велодестинации - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
9 световни велодестинации
Автор: Peika.bg
9 световни велодестинации

За да бъде един маршрут истинска велодестинация, има няколко предпоставки. Разбира се, настилката трябва да е отлична, за да бъде карането удоволствие. Другата основна характеристика са пейзажите, които се разкриват пред очите, докато въртите педалите. Колкото по-разнообразно е пътуването, толкова по-лесно се минават разстоянията, а приключението остава в спомените.

По света има множество отлични маршрути за колоездачи, но ето кои са най-добрите световни велодестинации.

1. Тур д`Африк (Tour d'Afrique)

Африка

37056

Това трансконтинентално пътуване е само за най-коравите велосипедисти, защото турът преминава през 10 държави от Египет до Южна Африка и обикновено отнема около 4 месеца. Тур д`Африк се провежда между средата на януари и средата на май и е предназначен само за най-отдадените на колоезденето. За изминаване на цялото пътуване участниците трябва да имат около 16 хиляди долара, но има и вариант карачите да се пуснат само по отделни отсечки по маршрута.

Тур д`Африк минава покрай река Нил, планината Килиманджаро, водопадите Виктория, през пустини, джунгли и савани. Заедно с красивите гледки, участниците през цялото време виждат представители на богатия животински свят като слонове, зебри и жирафи.

2. Транс-Американският път (TransAmerica Trail)

САЩ

Този маршрут от хълмовете на Астория, Орегон, до Йорктаун, Вирджиния, отнема около 3 месеца. Транс-Американският път има две ключови предимства – преминава през красивите Скалисти планини и Апалачите, но и дава възможност на пътуващите да разберат повече за САЩ, защото маршрутът води през национални и щатски паркове, местни ресторантчета и забележителности.

3. Магистралата Ле- Манали (Leh-Manali Highway)

Индия

37058

Тази 480 – километрова магистрала е уникална с това, че е един от най-високите пътища в света. Пътят между индийските градове Ле и Манали предлага страхотна гледка към полите на Хималаите, околните манастири, река Инд и солното езеро Тсо Кар. Странните каменни образувания и разнообразието от животни са само бонус към трасето.

Магистралата е отворена между юни и октомври, пътуването отнема около 6 дни, като по пътя може да се спи в крайпътните къщи и вили.

4. Западна Тасмания (Western Tasmania)

Австралия

Огромната, пуста територия на този остров доближава пътуващите до усещането за безкрайност. Маршрутът минава през защитената тасманииска пустош, осеяна с множество каменни басейни, древни скали и ледникови езера. 240-километровото трасе започва от Куийнстаун и стига до планината Мърчисън, където е най-високият връх в западната част на острова, след което се връща към Куийнстаун.

5. Баския

Испания

Хората от Баския са една от най-гордите общности в Испания. Те имат собствени култура и език, а в края на 70-те успяха да спечелят и автономия за областта си. Тяхната родина е рай за велосипедисти, заради прекрасни планински пътища, ресторанти и барове по пътя. Известните места по това трасе са връх Джаизкибел и мъгливият проход, известен като Пуерто де Уркиола.

7. Гората ДюПойн

САЩ

По този път през Апалачите са невероятните водопади, които могат да се видят като фон във филмите „Последният мохикан“ и „Игрите на глада“.

37059

Трасето е едно от най-добрите за планинско колоездене в САЩ, заради разнообразието си от релеф и пейзажи. Маршрутът се състои от 100 части и представлява мрежа от общо 130 километра трасе.

8. Лийдвил 100 (The Leadville 100)

САЩ

Лийдвил е исторически миньорски град, разположен на 3094 метра височина в Скалистите планини. Събитието Лийдвил 100 е започнало като маратон през 1983 година, а 11 години по-късно трасето от 100 мили през екстремен терен вече е било предназначено и за колоездачи.

9. Камино дел Муерте

Боливия

Преводът на името е „Пътят на смъртта“ и това не е пресилено, защото по продължението му често се срещат възпоменателни плочи на мотористи и колоездачи, които са паднали от скалите на Андите. Маршрутът се разгъва на 3657 метра надморска височина и в миналото наистина е бил много опасен, но днес има изградени нови предпазни съоръжения и турове с професионални водачи.

Пътуването по Камино дел Муерте започва в Ла Кумбре в планината, където на всеки завой има зашеметяваща гледка към околните заснежени планински върхове. По-късно маршрутът се спуска към океана, където температурите се покачват и пътят завършва в дъждовните гори около Короико и Ла Сенда.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин