9-те най-подценявани винарски региона в света - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
9-те най-подценявани винарски региона в света
Автор: Peika.bg
9-те най-подценявани винарски региона в света
Снимка: Unsplash

Виненият туризъм е много повече от обиколки на лозя и дегустация на вино. Позволява ни да се докоснем до земята, от която идва виното, което пием, да научим интересни неща от винепроизводителите и да осъзнаем, че виното е много повече от просто алкохолна напитка.

Има изключително известни винени региони, като френската Бургундия, австралийската долина Яра или калифорнийската Сонома, но има и по-малко известни региони, откъде всъщност произлизат някои невероятни вина. 

Ето кои са 9-те най-подценявани винарски региона в света: 

Мендоса, Аржентина

Вероятно сте забелязали, че в момента Аржентина е популярна на международната винена сцена. Дори аржентинците не осъзнаваха колко фантастично може да бъде тяхното вино до сравнително наскоро, въпреки че може да се каже, че винаги са били напълно наясно с естествената красота на Мендоса.

Мендоса заема грандиозен участък от облян в слънце пейзаж в подножието на заснежените Анди. Това е южноамериканска площадка за иновации, срещата между традицията и новите технологии.

Централен Отаго, Нова Зеландия

Централен Отаго, известен с невероятната си природа и курортния град Куинстаун, също е място за производство на вино от световна класа. Дивите пейзажи на региона съставляват най-южния винен регион в света. 

Малкото лози, засадени през 1864 г., са ранен предшественик на индустрия, която процъфтява от средата на 90-те години на миналия век. Местните почви са се оказали отлични за Пино Ноар и Централен Отаго е възхваляван като едно от най-добрите места, извън Бургундия, за култивиране на това прословуто грозде.

Има около 30 винарни, постоянно отворени за посетители, и много други, с предварителна уговорка. 

Суортланд и Тулбаг, Южна Африка

Суортланд е дом на група авангардни лозари с малки имоти, много от които експериментират с биодинамично производство. По-малките семейни винарни имат някакъв особен чар, а не е нужно да казваме, че южноафриканското вино е едно от най-добрите в света. 

Юра, Франция

Вино се прави в планинската Юра повече от хиляда години. Но едва наскоро необичайните вина, произведени в този ъгъл на Франция, привлякоха вниманието на целия свят. По-голямата част от култивираното грозде са местни сортове, а винарите го използват, за да оставят своя отпечатък, използвайки модерни техники, заедно с традиционния метод на Юра.

Vin Jaune на Jura е едно от типичните за този регион вина. Ароматът е отличителен – микс от орехи, лешник и екзотични подправки – но вкусът е съвсем друг, сух, но също плодов и ядков. Vin Jaune е отлежало в бъчви, но с отворен джоб с въздух.

Кахетия, Грузия

Изживяването с грузинското вино е като никое друго. Глинен буркан за вино на 8000 години, открит тук през 2017 г., е най-старата известна реликва на винопроизводството. Казано по друг начин, по времето, когато древните гърци тъпчат първото си грозде, грузинците вече са правили вино от хилядолетия.

Традиционната технология за производство на вино се е променила изненадващо малко от древността. Гроздето все още се бере на ръка и се пресова с крака в издълбаните стволове на вековни дървета. Сокът се влива в подземни глинени съдове, където ферментира и узрява. 

Кахетия е най-важният грузински винен регион. Малкият град Сигнахи е културната столица на Кахетия и е популярно място за почивка. 

Оканаган, Канада

Планини, сняг, безкрайни гори и пронизващи тюркоазени езера са много далеч от пейзажа, който повечето хора свързват с лозарство, но това е, което ще намерите в канадската долина Оканаган. Въпреки мразовитите зими тук, широка гама от сортове грозде успяват да растат, до голяма степен благодарение на горещите лета.

Винарската индустрия и лозята тук са млади, но се развиват бързо; през 1984 г. е имало 13 винарни, а днес има 180. 

Саут Даунс, Англия

Английското вино дълго време беше обект на подигравки, защото беше твърде рядко, твърде кисело или прекалено подсладено. Но през последните 20 години регионът Саут Даунс е източник на някои отлични пенливи вина. Всъщност винарните на Англия са разпръснати на доста голямо разстояние, от Кент до Глостършир, и обиколка на всички тях би била непрактична. 

Има обаче няколко винарни в спокойния Хемпшир, които могат да се обиколят за един уикенд. 

Drăgăşani, Румъния

Румъния е петият най-голям винепроизводител в Европа и произвежда повече вино от Нова Зеландия, въпреки че това не е особено известен факт. 

Drăgăşani е дом на някои от най-иновативните малки семейни винарни в Румъния. Пътуващите ще открият познато грозде като Мерло, Пино Ноар и Пино Гриджио, но по-интригуващи са местните румънски сортове, включително широко разпространената група Fetească, както и рядкото бяло грозде Crâmpoşie Seleccionată и червени като Novac и Negru de Drăgăşani, много от които не се отглеждат никъде другаде по света.

Емпорда, Испания

Регионът има завладяваща история, традиции и широка гама от предимно семейни винарни. Виното от този регион не се разпространява по света, по-скоро се продава само в Испания. Тъй като е рядко срещано, със сигурност ще ви бъде интересно да го опитате и да видите как се произвежда. 

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин