Абяне, където времето не помръдва - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Абяне, където времето не помръдва
Автор: Peika.bg
Абяне, където времето не помръдва
Снимка: Blondinrikard Fröberg

Когато арабите нападат Персия през 7-и век, някои последователи на зороастризма бягат в околните планини и пустини, за да се спасят от насилствената ислямизация. Част от тях намират убежище в дългата и тясна долина на Каркаските планини, където бегълците са построили няколко селища, а Абяне е едно от последните оцелели такива.

Абяне се намира в подножието на планината Каркас на 70 километра югоизточно от Кашан в иранската провинция Исфахан. Древното село е построено от тухли от кал, уличките са тесни, а прозорците са с решетки. Интересното е, че цветът на къщите, както и на планините над тях е подчертано червен. Това се дължи на съдържанието на железни оксиди в почвата на планините, от която са направени къщите.

37185

Зимите в Абяне са ледени, но летата са прохладни и тогава селото се пълни с туристи и хора, които се връщат там от други ирански градове, където работят. В последните години постоянно живущите в селището са по-малко от 250 души, основно възрастни хора.

37186

Отдалечеността на селото е помогнало за запазването на културата и традициите на Абяне. Много от по-възрастните хора говорят „среден персийски“, което е ранен вариант на фарси и не се говори почти никъде другаде.

Дрехите им също са старинни - жените ходят с цветни дрехи и дълги бели шалове, украсени с бродерии на цветя, който покриват косата и раменете им.

37184

Най-впечатляващата сграда в Абяне е джамията Джаме от 11-и век. Друго интересно място е зороастритският храм, а, освен него, има и три замъка, място за поклонничество и две други джамии.

37188

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин