Африкански килим от цветя в Брюксел - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Африкански килим от цветя в Брюксел
Автор: Екатерина Мандова

Представете си килим от цветя, който покрива центъра на града. Не, не говорим за декора на някой филм или цветарско изложение, а за огромния Килим от цветя, който застила брюкселския Голям площад (Grote Markt/Grand Place).

Ако градът е част от дестинациите, които сте си наумили да посетите това лято, средата на август е идеалният момент, защото точно тогава се провежда и фестивалът Килим от цветя (Brussels' Flower Market).

Шарките на килима са винаги различни, а бегониите, които са се превърнали в символ на Белгия, са неизменна част от него. Доброволци ловко подреждат цветята по предварително изготвена схема, а други ги следят да не сбъркат.

Темата за 2012 г. е изцяло вдъхновена от ярката и живописна Африка. Мотивите са взаимствани от племенните култури на Етиопия, Конго, Нигерия, Ботсвана и Камерун. Вдъхновението идва от Африка, защото тази част на света се отличава с разнообразно население, запомнящи се пейзажи, специфична култура и ярки цветове. Точно това разнообразие е запленило и организаторите, които чрез мероприятието искат да изразят своята почит пред континента.

Не е трудно, щом затворите очи и потънете в аромата на цветята наоколо, и вие да се пренесете там. А ритъмът на африканските танци и мелодии ще ви следва навсякъде и заради различните тематични концерти на площада.

Да се пресъздаде цял континент само върху 1800 кв.м и да се съхранят цветята свежи до последния пети ден на фестивала не е лека задача, разказват организаторите. Не случайно събитието се подготвя няколко месеца и голям брой ландшафтни архитекти се включват в проекта.

Сградата на кметството също не остава настрана от фестивалното веселие – тя е украсена с антуриуми, донесени специално от Южна Африка. А за по-любопитните зяпачи, които искат да се насладят на събитието от терасите ѝ, е отворена всеки ден от 9 сутринта до 11 вечерта.

Полезна информация: Фестивалът се състои на всеки две години. През 2012 г. фестивалът започна на 15 август, а посетителите на Брюксел могат да се радват на цветната феерия до 19 август, когато в 18 часа ще бъде и закриването. Посещението на фестивала е безплатно, но ако искате да видите килима от терасата на кметството, има входна такса от 5 евро. Допълнителна информация ще откриете тук.

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин