Ако сте в Пловдив: 10 събития, които не бива да пропускате тази седмица! - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ако сте в Пловдив: 10 събития, които не бива да пропускате тази седмица!
Автор: Peika.bg
Ако сте в Пловдив: 10 събития, които не бива да пропускате тази седмица!
Снимка: pexels

Красотата на есента е нещо, което със сигурност докосва всеки един от нас. Есента в Пловдив е  красива картина, с неусетно променяща се палитрата от цветове, която ни заобикаля навсякъде. Тя носи в себе си уют и топлина, за които всеки копнее. Тя е чудесно време за култура. Богата и разнообразна на събития е и тази есенна седмица в Пловдив.

Вижте 10 акцента сред многобройните събития от календара на града, свързани с важни чествания, представяне на нови, интересни проекти и благотворителност.

Част от тях са с вход свободен, а за останалите и повече информация можете да посетите: Билетен център пред Община Пловдив, в ТИЦ на Римския стадион, каса на Античен театър (от страната на АМТИИ), каса „МаскАрт“ и каса на Опера Пловдив в ДК „Борис Христов“, работещи в система на Eventim. Билети можете да закупите и онлайн на посочените интернет адреси.

Можете да посетите и събития от програмата на Драматичен театър – Пловдив, Държавен куклен театър – Пловдив, четирите музея, ОИ „Старинен Пловдив“, ГХГ и НБ „Иван Вазов“. Бихте могли и да потънете из лабиринта на многобройните пловдивски галерии, които ви очакват с прекрасни изложби.

15 ноември, сряда, 19:00 ч. в Дом на културата „Борис Христов“

Ако сте в Пловдив: 10 събития, които не бива да пропускате тази седмица!

Опера Пловдив празнува 70-годишнина с ГАЛА КОНЦЕРТ с участието на Александрина Пендачанска, Мариана Пенчева, Кирил Манолов и Иван Момиров, както и три поколения настоящи солисти на театъра -  Таня Иванова, Елена Чавдарова – Иса, Вера Гиргинова, Евгения Ралчева, Марияна Панова, Мария Анастасова, Александър Носиков, Георги Султанов, Евгений Арабаджиев, Марк Фаулър, Момчил Караиванов, Михаил Пулиев, Свилен Николов.

На диригентския пулт ще застанат Диан Чобанов, Лучано Ди Мартино и Григор Паликаров. Концертът е с участието на Оркестъра и Хора на Операта и на него са поканени над 200 артисти и служители, посветили значителна част от живота си на оперния театър в Пловдив. Сред гостите ще са и артисти, работили в Операта от самото й създаване.

Билетите за изчерпани.

16 ноември, четвъртък,  18:00ч. - Митрополитски храм „Св. Вмчца Марина“

Ако сте в Пловдив: 10 събития, които не бива да пропускате тази седмица!

Опера Пловдив празнува 70-годишнина с „Всенощно бдение“ – Рахманинов (фрагменти) с любезното домакинство на Пловдивска митрополия. Хорът на Опера Пловдив под диригентството на Драгомир Йосифов ще изпълни едно от най-съкровените творения на православната музика – „Всенощно бдение“ от Рахманинов . Пиесата, запазила ореола си на тайнственост и проникновеност, е изключително рядко изпълнявана заради своята техническа трудност. С концерта Опера Пловдив и Пловдивска Митрополия отправят послание за силата на Изкуството и Духовността.

Концертът е с вход свободен.

16 ноември, четвъртък, от 19.00ч. Радио Пловдив - Концерт „Еклектик“ на Калоян Куманов Квартет

Ако сте в Пловдив: 10 събития, които не бива да пропускате тази седмица!

Най-новият концертен формат „Еклектик“ на Калоян Куманов е създаден специално за заключителното събитие на платформата “Камерна сцена Пловдив“ за 2023г. и ще бъде представен за първи път пред пловдивска публика.

В Първо студио на Радио Пловдив ни очаква една прекрасна музикална вечер с „Квартет с Калоян Куманов“. На сцената излиза един от най-атрактивните и успешни акордеонисти у нас Калоян Куманов, който споделя музикалните си идеи с Юлиан Янев-пиано, кийборд, Надя Казакова - вокал и Владимир Владимиров - тамбура. Компилираните музикални стилове в „Еклектик“ ще ни поведат по пътя на Барока, блуса и мистичния български фолклор.

Билети в мрежата на Ивентим.бг, на каси и онлайн, както и на място преди концерта.

16 ноември, четвъртък, от 19.00 часа в Plovdiv Event Center

Ако сте в Пловдив: 10 събития, които не бива да пропускате тази седмица!

Благотворителен концерт „Шанс за бебе Йоана“/„Спаси Йоана“ с участието на групите Меломания, Soulmate, Сигнал, както и соловите изпълнители Стефан Илчев и Славяна Егбело. Всички средства, събрани от билетите и даренията, ще бъдат използвани за подкрепа на бебе Йоана.

Билети може да закупите като използвате линка: https://bilet.bg/bg/events/spasenie-za-bebe-ioana-4439-4439 или на място, час преди събитието.

17 ноември, петък, в 18:15 часа в клуб „Фарго“

 

Ако сте в Пловдив: 10 събития, които не бива да пропускате тази седмица!

Поредицата „Успешните“ продължава със среща с режисьора Стефан Командарев. Един от най-успешните български режисьори, той е автор на култовия „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“. След него дойдоха и драмите „Съдилището“, „Посоки“ и „В кръг“. Най-новият му филм „Уроците на Блага“ вече спечели престижни награди, с голям успех и няколко награди на големия фестивал в Карлови Вари, сред които и голямата за най-добър филм „Кристален глобус“. Филмът ще бъде и българското предложение за наградите на американската филмова академия „Оскар“.

Събитието е с вход свободен.

18 ноември, събота, от 17.00 часа в Lucky Дом на киното 

Ако сте в Пловдив: 10 събития, които не бива да пропускате тази седмица!

Премиера на документалния филм „Улица Васил Урумов - Пловдив – щрихи към един портрет“, част от програма Наследство 2023 на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Проектът се реализира от режисьора Георги Кайцанов в съавторство със Светлана Урумова.

Какво се крие зад името изписано на табелката на улица „Васил Урумов“ в Пловдив? Уникална творческа личност с многопластово влияние върху духовния климат на града през 60-те и 70-те години на ХХ век.. Български поет, на когото е забранявано да публикува, но неговите колеги му посвещават възторжени стихове. Журналист, художествен и театрален критик, на когото художниците от Пловдивската школа рисуват серия портрети от признателност за презентациите му. И който, уволняван от работа за бунт срещу тоталитарната система, години наред, като независим рецензент, отразява художествени, литературни и театрални събития и се превръща в „неотстраним човек, който запълва почти сам културни празнини в Пловдив, като без показност върши това, което е задължение на цели колективи и институции“. Безотговорни комунистически репресии доведоха до ранната му смърт. Васил Урумов живее от 1930 до 1979 година. Едва след промените през 1990 година му е присъдена Награда „Пловдив“ за стихосбирката „Не ми завиждайте“. От тогава е кръстена улица на името му.

Събитието е с вход свободен.

18 ноември, събота, от 19.00 ч. в Драматичен театър Пловдив

Ако сте в Пловдив: 10 събития, които не бива да пропускате тази седмица!

Танцово-поетичният концерт „Там, където не сме“ с музика за пиано на Фредерик Шопен и поезия на Георги Господинов събира виртуози на музиката, актьорското майсторство и балета на сцената на Драматичния театър - Пловдив за представление, което се преживява и помни дълго. Инициативата е на новата организация за достъпна култура и изкуство Sofia Art Institute.

Пианистката Венета Нейнска, актрисата Дария Симеонова и балетистите Виктория Петрова и Васил Дипчиков ще преплитат класическата музика на Фредерик Шопен с поезията на Георги Господинов и искрената хореография на чувствеността в спектакъл, който обединява три изкуства.

Билети: в epaygo.bg, в касите на EasyPay и на касата на театъра.

18 ноември , събота, 19.00 часа, Дом на културата "Борис Христов"

Ако сте в Пловдив: 10 събития, които не бива да пропускате тази седмица!

Държавна опера-Стара Загора гостува с балета „Сънят на Пилат“. Танцова мистерия в две части и епохи, 11 картини по либрето на Яна Темиз по романа на М.Булгаков „Майстора и Маргарита“. Музика - Стефан Димитров. Хореография, режисура и концепция музикална драматургия Василий Медведев. Асистент хореограф е Станислав Фечо, сценография и костюми  - Павол Юраш. Диригент Владимир Бошнаков, хормайстор Младен Станев.

Артистичен директор на Балета е Силвия Томова. Мултимедия Борис Чуканов. Концертмайстор е Паулина Захариева. В главните роли: Анелия Димитрова /Маргарита/, Фредерико Пинто /Майстора/, Богдана Сергеева /Хела/, Марсело Молина /Воланд/, Томоки Ишиго /Котаракът Бегемот/, Фиорди Лоха /Пилат/ и др. С участието на Оркестър, хор и балет на Държавна опера-Стара Загора.

Билети в мрежата на Ивентим.бг.

19 ноември, неделя, от 15.00 часа и от 19.00ч. ДК "Борис Христов"

Ако сте в Пловдив: 10 събития, които не бива да пропускате тази седмица!

Мюзикхолен театър Пловдив чества 30-гтодишен юбилей със спектакъла "Отново заедно".  Специални гости на събитието са „Керана и космонавтите“, Антония Маркова, Илюзии Артисти ,,Валермо“ и квартет „ИНТРО“. Водещи ще са Иванка Шекерова, Стефан Лозанов и Васил Караманлиев. В празника ще участват над 60 танцьори на различна възраст - от създаването на театъра ни досега. Освен танцьорите участват Диан и Гергана Райчеви, дългогодишните ни приятели и колеги - актьорите Танчо Агушев и Павлин Шуманов.

Билети в цялата мрежа на Ивентим, на каси и онлайн.

Продават се билети за 15.00 ч., за 19.00 ч. са изчерпани.

19 ноември, 10:30 до 14:00 часа Благотворителен базар пред Католическа катедрала „Свети Лудвиг“ (до Епископската базилика)

Благотворителната католическа организация „Каритас“ отбелязва Ден на Каритас, в който специалистите и доброволците отдават труда и милосърдието си на бедните хора. През 2023 година Денят на Каритас ще се отбележи на 19 ноември, под мотото „От никой сиромах не отвръщай лицето си“ (Тов. 4,7), с амбицията поне малко да се намали бедността сред българите в нужда.

Базарът в Пловдив ще се проведе от 10:30 до 14:00 часа, а всички събрани средства ще се пренасочат към целогодишната кампания на Хуманитарния център в града „Обяд за ближния“, която предлага системно подсигуряване на хранителни пакети за хора с различни здравословни проблеми, поради което не са в състояние да готвят; за бездомни хора или такива, живеещи в крайна бедност; за граждани в пенсионна възраст, които нямат условия да готвят или трудно осигуряват прехраната си. В базара ще се предлагат специално селектирани продукти от социалното предприятие на фондацията – „Работилница на Каритас“, ръчно изработени артикули от украинските бежанци, които „Каритас Витания“ подпомага, крафт изделия от артисти и занаятчии от различни краища на България, дарени безвъзмездно за благотворителната кауза, както и печива, донесени на място от членовете на енорията.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин