Аладжа манастир: Шареният манастир край Златни пясъци - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Аладжа манастир: Шареният манастир край Златни пясъци
Автор: Петя Димитрова

Дори когато плажът изглежда далечен мираж, а дните не са слънчеви и топли, Черноморието има какво да ни предложи. Защото наоколо е пълно с красиви местенца, които може и да сме пропуснали да посетим, докато сме мързелували на шезлонга.

На около три километра от Златни пясъци, скрит в гората, Аладжа манастир (или още манастир „Света Троица”) чака да бъде открит. Добрата новина е, че разходката до него не изисква температури от поне 30 градуса. Не е лошо все пак да оставите страха си от високо вкъщи.

Името на манастира – Аладжа идва от турски и означава „шарен”, вероятно заради пъстрите стенописи, които са изрисувани още през Ранното средновековие.

Скалната обител е построена около 12-13-и век в група естествени варовикови пещери. Свидетелства за обитаване на тези места обаче датират още от 4-и век.

Манастирът разполага с всички помещения, типични за една църковна обител – храм, параклис, монашески килии, крипта, трапезария, кухня. Всичко това е разположено на два „етажа”, в скала с височина близо 40 м. За улеснение нa достъпа на туристи към скалата са изградени метални стълбища.

В непосредствена близост до манастира е разположена друга група пещери – Катакомбите, които са служили като зали за погребения и за обитание на монасите.

В местността е изграден музей, който представя на посетителите възстановки на двата скални комплекса, икони и църковни принадлежности.

Полезна информация: До манастира може да стигнете с кола, или с автобус – на около 5 минути пеша от него има автобусна спирка.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте Peika.bg и във Facebook, за да не пропуснете нито едно от нашите вдъхновения за път!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин