Алберобело, Италия - каменните къщички от приказките - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Алберобело, Италия - каменните къщички от приказките
Автор: Мария Ангелова

Алберобело е място, за което не просто бихте казали, че е излязло от приказките, ами направо бихте го повярвали.

Каменните къщи с конусовидни покриви - наричани трули - са тук от столетия, в някои от тях все още живеят възрастни хора, които отказват да се преместят в съвременния град и да живеят в 4-етажна кооперация като могат да си имат своя собствена приказна каменна къщичка. Пък макар и само с една стая.

Всъщност трулите (от гръцки: трулос - купол) се появяват заради една хитрост. Когато кралят на Неапол обявява данък върху всяка нова къща, хората от Алберобело започват да строят тези каменни, прилични на временни складове постройки, за да измамят кралските пратеници. В една стая живеело цялото семейство, като често таванът бил отделен с ред дъски и там били пращани да спят децата.

Още за историята на Алберобело.

39174

Трули има в целия район на долината Итрия (Valle d'Itria), но в Алберобело е най-голямото им струпване, защитено и от ЮНЕСКО. Трулите са разделени в няколко зони в града, като силно препоръчваме да посетите единствената, в която няма търговски обекти, ресторанти и изобщо каквато и да е следа от туризъм. Там спокойствието и усещането за пътуване във времето са неописуеми.

Едни от най-често сниманите трули са тези с тайнствените знаци на покривите си - централната и най-туристическа група.

39175

Истината е, че в тези знаци няма нищо мистично - поставени са през 30-те години на миналия век по нареждане на местното туристическо бюро. Очаквало се е в Алберобело да дойде на посещение Мусолини и това е било опит градчето да изглежда по-мистично. Знаците по покривите действително са се ползвали от населението в района от векове, но не са типични за украса на куполите. 

Съвети: Ако искате да спите в труло, много от тях се отдават за нощувки. Новата част на градата е съвсем близо, така че нощувка там също е удобна. През лятото жегата е изгаряща заради напечените камъни, а по обяд всичко е затворено, така че оставете си тези часове за почивка. Избягвайте ресторантите, които предлагат туристическо меню - много повече и за по-малко пари ще хапнете в ресторанти извън туристическата част. Сладоледът е превъзходен! Има и малък музей, посветен на историята на трулите (билет 4 евро, следвайте кафявите табели).

39172

Как се стига от Бари до Алберобело: Бари е най-близкият голям град в летище, откъдето най-често туристите посещават Алберобело. В Бари има няколко гари, тъй като оперират няколко жп оператори. От централната жп гара излизате и свивате вдясно, след което слизате в подлеза и след перон 10 има изход за FSE - жп линията, която ви е нужна (сайт на FSE тук). Има няколко влака дневно до Алберобело, билетът е 5 евро. Важно! В неделя влакът не се движи, понеже е почивен ден. На негово място през градовете по линията минават 2 автобуса дневно, които обаче не спират точно на жп гарите (трябва да попитате за точното място, където спира автобусът, и да имате билет предварително - направо си вземете двупосочен). 

39176

Поглед към конусовидните покриви от панорамната площадка

39178

39182

Тайнствените знаци, които не са никак тайнствени

39184

Алберобело си има и църква в труло.

39185

39188

Жегата не пречи на гущерите.

39173  39187

39179

Истинска магия по залез

39181

Снимки: Мария Ангелова/ Peika.bg

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин