Алгеро – столицата на италианската Коралова ривиера - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Алгеро – столицата на италианската Коралова ривиера
Автор: Peika.bg
Алгеро – столицата на италианската Коралова ривиера
Снимка: flickr/Renaud Camus

Алгеро е пълен с живот град в Сардиния, който е очарователен и жужащ исторически център.

Той продължава да носи атмосферата на стар италиански град и често е оприличаван на Соренто или Сан Ремо. Алгеро е един от основните градове на островa и се намира в северозападната му част, недалеч от град Сасари.

Жителите на града са 44 000 и те поддържат каталонските традиции и езика на своите предшественици. Ако посетите Алегро, ще забележите, че имената на улиците и до днес се изписват освен на италиански и на каталонски. Езикът се признава както от Италианската република, така и от Сардиния като малцинствен, но в наши дни младите хора почти не го владеят.

Имайте предвид обаче, че през юли и август о
битателите на града се увеличават четирикратно и ви препоръчваме да изберете друг период за посещението му.

Алгеро – столицата на италианската Коралова ривиера
Снимка: flickr/Allegra Ricci


От
50-те години на ХХ в. Алгеро става популярен курорт. Той е своеобразна столица на Кораловата ривиера, тъй като във водите около него има изобилие от ценни червени корали с много високо качество.

Днес Алгеро има красив исторически център благодарение на своята екзотична история. Градският пейзаж е пълен с исторически забележителности – седем кули, красиви площадчета и алея покрай градските стени, която е пълна с ресторанти и барове. Човек може да се разходи из градската градина, площад „Сивика“ с неговите палати, магазини и улични изпълнители или да усети духа на площад „Сулис“. Последният е разположен близо до морето. Тук туристите идват да разгледат бастионите и променадата по брега, наречена „Лунгомаре Данте“.

Уличките в целия исторически център са пълни с живот, магазини, кафенета и красиви исторически сгради. Голяма част от архитектурата, която отразява каталонско и готическо влияние, датира от ХVІ в.

В „Торе ди Сан Джовани“ пък има художествени експозиции, а в старата „Порта а Тера“ се помещава мултимедиен музей на историята на града с панорамна тераса, предлагаща 360-градусова гледка. Сред интересните музеи е и този на корала.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин