Александър Караджов, планините и мечките - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Александър Караджов, планините и мечките
Автор: Мария Ангелова

За себе си Александър Караджов казва: „Планината е моят живот! Дарява ме с мъдрост и спокойствие“. Александър е от Смолян и е прекарал целия си живот там. Или поне когато не е на път из пещери, шубраци и планини. Освен с колоездене, фотолов и преходи из планините, се занимава с катерене, спелеология и екстремен туризъм. „Обичам адреналина, без да искам се пристрастих към него и сега връщане назад няма!“.

Познавате го от Peika.bg с многобройните му експедиции и приключения. Александър не обича утъпканите пътеки - харесва некомерсиалните дестинации, пограничните местности на страната, обезлюдените села и райони. Досега обикаля предимно за удоволствие и с приятели, но е и професионален планински водач. „Амбицията ми занапред е да ставам все по-добър в това, с което се занимавам, както и да имам повече свободно време, за да мога да практикувам хобитата си пълноценно".

И ако това не ви стига, Александър си има и интересно хоби – да търси и снима бърлоги на мечки и други диви животни. Старите хора неслучайно казват „Да би мирно седяло, не би чудо видяло“.

Ето какво ни сподели той за планините, резервните дрехи и препятствията по пътя.

Мястото, което трябва да видя, преди да умра, е... Далечният север (Канада, Аляска и Сибир), защото за мен там се крият най-големите тайни на човешката цивилизация.

Най-важният съвет, който мога да ви дам, е... колкото и банално да звучи: “Не подценявайте планината!

Никога не тръгвам на път без... добро настроение, фотоапарат и резервни дрехи.

Най-странното ми преживяване по време на пътуване... се е случвало из Източните Родопи. Всъщност, всеки път, когато съм там, се случват странни неща. Енергията на тази планина е особена. Това е земя, обитавана от духове. Духовете на хората, които са живели там преди 100-200 години. Едни са добри, други – не дотам.

Стягам си багажа за... нула време. Раницата ми е в постоянна готовност.

Първото, което правя, като пристигна на ново място, е... да огледам терена и да си избера място за лагеруване.

Мястото, на което не бих се върнал, е... мястото, което вече съм посетил. Има толкова места, които все още искам да видя! Затова гледам да не повтарям.

За мен удобството е... чувство на спокойствие и душевен комфорт, а това е важно за всеки пътешественик.

Планирането на маршрута е... нещото, което никога не пренебрегвам. Отделям минимум две седмици за подготовка и проучване на всеки нов маршрут.

Идеалното пътуване включва... душевна хармония, верен приятел и преодолими препятствия.

Пейката с най-възхитителна гледка, на която съм седял... все още копнея да я открия и да я превърна в Моята пейка с най-възхитителната гледка!

 

Александър Караджов е един от авторите на книгата "Пътеводител на забравената България" - заедно с Вилиан Стефанов.

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин