Аликанте – забележителности за един уикенд - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Аликанте – забележителности за един уикенд
Автор: Peika.bg
Аликанте – забележителности за един уикенд
Снимка: oroD Doro

Като туристическа дестинация Испания е отличен избор за туристите, защото предоставя множество възможности.

Любителите на красивата архитектура и богата история със сигурност могат да останат доволни от престоя си в иберийската държава, а пък тези, които искат да се насладят на добра храна, отличен климат, плажове и забавления, също няма да си тръгнат разочаровани. В югоизточната част на Испания обаче се намира един град, който съчетава и двете по един уникален начин. Аликанте не е толкова пренаселен с туристи, а на практика предлага всичко, което те могат да искат.

Вижте защо:

33912

Сградите

Богатото културно наследство на Аликанте си личи из целия град, но сред задължителните локации в града е Каса Карбонел. Сградата е сред най-впечатляващите в града и е била построена между 1922-1925 г. по поръчка на богат текстилен производител. Кметството на Аликанте също е много красиво. То е било построено на мястото на старото кметство от 18-и век и днес туристите обичат да снимат орнаментираните елементи, както и интересните фасади на двете кули. В сградата има доста интересни стаи като Салон Асул, в стил от периода на кралица Изабела, Стаята за съвещания, Салон де Пленос и параклисът, където се провеждат месите.

Сградата на централния пазар на Аликанте е построен между 1911-1912 г. на върха на стените от 18-и век, които са обграждали Аликанте. Интересното в тази сграда е, че долният етаж е почти в мазето заради наклона на обкръжаващите улици. Катедралата Сан Николас е една от най-популярните туристически дестинации в Аликанте.

33914

Замъкът

Внушително издигащият се над града замък Санта Барбара е емблема на Аликанте. Той е построен на височина 166 метра на хълма Бенакантил и е една от най-големите средновековни крепости в Испания.

Замъкът е построен на три нива, като в най-горното (Ла Торета) се съдържат останки от старата крепост от 14-и век. На второто ниво в крепостта се разполагат най-важните сгради в Санта Барбара - като залата Салон Фелипе II, стражевата сграда Куерпо де Гуардия, мястото за паради Патио де Армас и бастионът Балуарте де ла Рейна, всичките строени през 16-и век. В последното ниво се намира укреплението Ревелин дел Бон Репос, строено през 18-и век.

33916

Музеите

Бароковият Музей на съвременното изкуство (MACA) е от 1685 г. и се намира до параклиса Санта Мария. Интересното е, че, преди да стане музей, сградата е била склад за зърно, а после е била училище.

Провинциалният археологически музей е първият археологически музей от 21-и век и е горд носител на титлата Европейски музей за 2004 г.

Музеят Фогерес ще ви запознае и разведе из древната традиция на палене на огньове из града в чест на Сан Хуан, което се случва всяка година на 23 юни.

Музеят за изящни изкуства „Гравина“ се намира в двореца Гравина, който преди е бил собственост на местен благородник. В него се съдържа изкуство, създавано в Аликанте от Средните векове до началото на 20-и век.

Сред най-странните музеи в града вероятно е Музеят на Рождество Христово, посветен на библейската тема за раждането на Исус Христос, чиято история е пресъздадена с фигури.

Ако искате да научите повече за праисторическата история на Испания, наминете към археологическият обект Лусентрум, разположен на 3 километра от Аликанте в област, наречена Тосал де Манисес. Там се намират основни исторически останки от римския град Лусентрум.

33921

Табарка

Остров Табарка е единственият обитаем остров в района на Валенсия и е разположен точно срещу Аликанте. Той, всъщност, е част от малък архипелаг, който включва още малките островчета Ла Кантера, Ла Галера и Ла Нао.

Табарка е дълъг 1800 метра и е широк 400 метра в най-широката си част, което е било достатъчно преди векове той да е бил убежище за берберски пирати. През 18-и век крал Карлос III нарежда островът да бъде укрепен и там да бъде построен град, където да се приютят няколко генуезки семейства на рибари, които преди това са били затворници в тунизийския град Табарка.

В наши дни посещението на испанския Табарка отнема около ден, като до острова се стига с лодка за около час от пристанището на Аликанте, Санта Пола или Бенидорм. На острова туристите остават впечатлени от спокойните плажове и заливчета, фотографите - от автентичната атмосфера на рибарското пристанище, а почитателите на хапването и пийването - от чудесната кухня и особено местния специалитет калдеро.

Ако искате да разберете повече за Табарка, посетете музея на острова (Нуево Табарка), който пре зимата е отворен от сряда до неделя от 11-14 ч. и после от 15:30- 16:30 ч. През лятото музеят може да посетен в същите дни, но разписанието е различно: от 11-14 ч. и после от 16-18:30 ч.Билетът е 2 евро и е безплатен за хора на 65 години и деца под 12 години.

33915

Плажовете

Районът на Аликанте е богат на чудесни места за плажуване, затова ще ви представим само част от тях: Ла Алмадраба е малък плаж, който е идеален за почивка, защото не е посещаван от толкова много хора, колкото следващите. До него се намира Кабо де лас Уертас, а до него е известният в Аликанте 3-километров плаж Сан Хуан. Ако искате да отидете на плаж в града, посетете Ел Постиге, а ако искате повече спокойствие, най-добре се насочете към Урбанова.

Вижте и най-добрите оферти за пътуване до Аликанте.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин