Алиса в Космическата градина - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Алиса в Космическата градина
Автор: Полина Райнова

Ако Светът на Алиса от страната на чудесата не беше въображаем, то тогава той със сигурност щеше да се намира в Дъмфрийс, Шотландия и да се нарича Космическата градина (The Garden of Cosmic Speculations).

Вдъхновен от вселенските закони, от черни дупки, ДНК молекули и паралелни светове, архитектът Чарлз Дженкс създава това необичайно простанство като живо доказателство, че логическото и творческото мислене невинаги вървят по отделни пътища.

Космическата градина с гигантската си площ от 30 акра е почти мистична дестинация за онези, които искат да се разходят в ума на ландшафтния архитект (буквално казано, тъй като тук всяка форма има свой смисъл и място в цялостната картина). Тя отваря врати само веднъж годишно – първата неделя от месец май, която тази година е на точната дата 05.05.2013. Посещението ще ви струва 6 евро.

Тук няма да срещнете Лудия Шапкар или Чеширския котарак, но затова пък можете да пиете чай в Градината на времето, Смисълът на честната игра, Напуснете сетивата си, Градината на здравият разум или пък защо не в Безсмислената градина.

В тази игра на асоциации ще се натъкнете още и на Вселенската каскада - една епична история. Не чия да е, а на нашата Вселена. Бетонно сълбище с 25 площадки, които символизират основните етапи в историята на космоса, се спуска стръмно надолу като водопад. То води посетителите 13 милиарда години назад във времето, към мистерията на раждането на Вселената. Вървейки надолу по стълбите, стигате до момент, в който те навлизат и се изгубват в тъмна вода – намек за това, че произходът ни си остава неясен.

Да съзреш света в прашинка пясък означава да откриеш връзката между Голямото и Малкото, Науката и Духовността, Вселената и Пейзажа“, казва Дженкс. И наистина, дори и Космическата градина да не е материализираната фантазия на Луис Карол, тя е нещо много повече: мост, който обединява науката и изкуството в едно цяло, в едно от най-значимите архитектурни постижения на 21-ви век.

Повече информация за точното място на градината и контакти за резервация може да откриете тук. А ако тази статия ви е харесала, последвайте ни и във фейсбук.

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин