Алистрати - шарената пещера - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Алистрати - шарената пещера

Били ли сте наскоро в пещера, която да радва окото с червените си сталактити на бял фон, със снежнобелите си дантелени драперии и с пещерните си бисери? Не стига това, ами е и само на 100 км от границата ни с Гърция. Освен това е подходяща за целогодишно посещение, защото вътре си е все 17 градуса.

Алистрати е една наистина достолепна пещера – със своята възраст от 2 милиона години, с дължината си от 3 км и височина на таваните си до над 35 м, не заслужава нищо друго, освен да изминете тези 100 км от Кулата и да я разгледате.

Сталактитите и сталагмитите тук са в най-различни цветове, като едни от най-впечатляващите са червените сталагмити (излизащи от пода на пещерата образувания), които се наричат Пламъците. Около тях няма да се сгреете, но пък в Алистрати целогодишно е 15-17 градуса, което най-малкото означава, че няма да се налага да носите шуба и накрая пак да излезете на шушулка, както се случва в много други пещери. Снежнобелите сталактити на червен фон, които достигат до 35 м дължина, и висящите от тавана 15-метрови сталактити са наистина впечатляващи.

Освен сталагмити и сталактити, тук ще видите и още един вид „-ити“ - хеликтити – които са нещо като разклонени, приличащи на корали сталактити. Със сигурност ще ги познаете веднага щом ги видите в пещерата. Последни, но не и по значение, и най-вече без да завършват на „-ити“, са пещерните бисери, които изглеждат точно както и звучат – кръгли калцитни образувания.

Като всяка уважаваща себе си пещера, и Алистрати разполага със значителни по брой и по размери популации от прилепи и влаголюбиви гадинки.

И вярвате или не, пещерата е открита чак през 1959 г. от ловци на диви гълъби, а е отворена за посетители от 1998 г.

Полезна информация: Пещерата се намира на 6 км от село Алистрати (също и Алистрат или Алистратис), което е на около 100 км от граничен пункт Кулата. Отворена е всеки ден от 9 до 19 часа. Южно от пещерата се намира проломът на река Ангити (Драматица), който също си заслужава да бъде видян – най-добре с лодка. Допълнителна информация можете да откриете тук.  

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин