Алистрати - шарената пещера - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ 3e-News Insmarket Jenite Div OperationKino Sporta FitWell Sportuvai Peika NasamNatam Sever Programata Doctoronline Kulinar Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Алистрати - шарената пещера

Били ли сте наскоро в пещера, която да радва окото с червените си сталактити на бял фон, със снежнобелите си дантелени драперии и с пещерните си бисери? Не стига това, ами е и само на 100 км от границата ни с Гърция. Освен това е подходяща за целогодишно посещение, защото вътре си е все 17 градуса.

Алистрати е една наистина достолепна пещера – със своята възраст от 2 милиона години, с дължината си от 3 км и височина на таваните си до над 35 м, не заслужава нищо друго, освен да изминете тези 100 км от Кулата и да я разгледате.

Сталактитите и сталагмитите тук са в най-различни цветове, като едни от най-впечатляващите са червените сталагмити (излизащи от пода на пещерата образувания), които се наричат Пламъците. Около тях няма да се сгреете, но пък в Алистрати целогодишно е 15-17 градуса, което най-малкото означава, че няма да се налага да носите шуба и накрая пак да излезете на шушулка, както се случва в много други пещери. Снежнобелите сталактити на червен фон, които достигат до 35 м дължина, и висящите от тавана 15-метрови сталактити са наистина впечатляващи.

Освен сталагмити и сталактити, тук ще видите и още един вид „-ити“ - хеликтити – които са нещо като разклонени, приличащи на корали сталактити. Със сигурност ще ги познаете веднага щом ги видите в пещерата. Последни, но не и по значение, и най-вече без да завършват на „-ити“, са пещерните бисери, които изглеждат точно както и звучат – кръгли калцитни образувания.

Като всяка уважаваща себе си пещера, и Алистрати разполага със значителни по брой и по размери популации от прилепи и влаголюбиви гадинки.

И вярвате или не, пещерата е открита чак през 1959 г. от ловци на диви гълъби, а е отворена за посетители от 1998 г.

Полезна информация: Пещерата се намира на 6 км от село Алистрати (също и Алистрат или Алистратис), което е на около 100 км от граничен пункт Кулата. Отворена е всеки ден от 9 до 19 часа. Южно от пещерата се намира проломът на река Ангити (Драматица), който също си заслужава да бъде видян – най-добре с лодка. Допълнителна информация можете да откриете тук.  

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин
Error 503 Service Temporarily Unavailable

Временно Недостъпен 503

Бяхме информирани за възникналия проблем.


Ще отстраним наличния проблем във възможно най-кратко време.Можете да отидете на Начална страница