Амфора със старогръцки надпис откриха в крепостта Тримамиум - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Амфора със старогръцки надпис откриха в крепостта Тримамиум

Част от амфора с изцяло запазен шестредов надпис на старогръцки език, откриха русенски археолози при теренни проучвания на римската крепост Тримамиум край с. Мечка. Античният съд е от 6-и век.

Предполага се, че е изработен в някоя от източните римски провинции. По мнение на археолозите, тази амфора е служела за пренасянето на зехтин, предназначен за извършване на ритуали от местната християнска църква.

Надписът на откритата горна част от амфората в Тримамиум е разчетен от специалист по антична епиграфика от Софийския университет. На изделието е изписано:

„Мария ражда Христос.
Божията милост е печалба.
На света Мария.
На Бога Спасител.
Амфора със сладък зехтин.“

На мястото, където целостта на съда е разрушена, вероятно е имало и означение за количеството, както при други амфори, открити в Истрия, Нове и Сукидава, смята експертът. От другата страна на изделието са изписани букви  E+Y, което може да е съкращение от лично име или от зехтин, както и TPI, което вероятно е съкращение от името на Тримамиум.

При последните теренни проучвания на Тримамиум през 2017 г.  археолозите на Регионален исторически музей - Русе проучиха площ от 50 кв.м. Разкрити са три стени – от римско време, от 6-и век и от 10-11-и век. Намерени са различни находки – фибули, монети, предмети от бита от желязо и бронз, фрагментирана керамика от 4-6-и век.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин