Анафиотика- скритото съкровище на Атина - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Анафиотика- скритото съкровище на Атина
Автор: Peika.bg
Анафиотика- скритото съкровище на Атина
Снимка: Unsplash

Малкият, живописен квартал Анафиотика точно над Плака и под Акропола често се пренебрегва от посетителите на Атина и дори от самите атиняни.

Анафиотика е убежище за около шестдесет жители, които искат по-бавен ритъм на живот

Построен е през 19-ти век от работници от малкия остров Анафи в Цикладите, откъдето идва и името. През 1841 г. крал Ото I насърчава работниците да отидат и да помогнат за трансформирането на новата столица на независима Гърция в модерен метрополис и да обновят неговия дворец.

Дошли дърводелци и зидари от цикладския остров Анафи, заедно с други работници от Цикладите. Те превзели скалистия терен, разположен точно под северния склон на Акропола, като набързо издигнали домове, които им напомняли за родните им острови.

Първите двама жители са Г. Дамигос, дърводелец, и М. Сигалас, строителен работник. Скоро работници от други цикладски острови също започнали да пристигат в района, за да работят като дърводелци. Това било период на реконструкция на сгради в Атина, както и ерата след края на управлението на крал Ото.

През 1922 г. имигранти от Малък Изток също се заселват в Анафиотика, променяйки населението, което дотогава е било само от Цикладските острови.

През 1950 г. част от този квартал е разрушен за археологически проучвания, а през 1970 г. държавата започва да изкупува къщите.

Анафиотика: Варосани сгради в Атина

Днес Анафиотика запазва очарованието на семпли варосани сгради, типични за остров Анафи, с неустоима привлекателност на цветя, глинени саксии и скитащи котки, припичащи се на слънце.

Има само около четиридесет и пет останали къщи, докато малките улички от Стратонос до Акропола все още са безименни и къщите се наричат „Анафиотика 1“, „Анафиотика 2“ и т.н.

В квартала има малки квадратни къщи и тесни улички, които често водят до стълби или дори до задънени улици на тераси, места за сядане и наслаждаване на нощната гледка на града.

Църквата на Панагиос Тафос (манастира на Божи гроб) в района на Анафиотика принадлежи на Братството на Божи гроб в Йерусалим. Това е църква, характерна за османския период, която е построена в началото на 17 век и е посветена на Agioi Anargyroi. Църквата играе важна роля в празненствата на Великден, тъй като това е мястото, където Светата светлина за първи път пристига от Йерусалим вечерта на Велика събота.

Има и Агиос Николаос Рагавас, църква от 11-ти век, която се смята за един от най-значимите византийски паметници на града. Оттам се открива панорамна гледка към Атина и хълма Ликабет.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин