Андора: Ски и ледено гмуркане - Зима и ски - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Андора: Ски и ледено гмуркане
Автор: Peika.bg
Андора: Ски и ледено гмуркане

За повечето хота Андора е рай за пазаруване – там няма ДДС. Със своите 85 000 жители, 468 кв.км и общо 300 км писти, княжеството е най-голямата ски област в Пиренеите. Мястото има какво да предложи и на любителите на екстремните спортове – в това число и ледено гмуркане близо до ски пистите. Повече от 60 върха се издигат на над 2000 м в синьото дори и през зимата небе.

Пресен сняг, слънце и слаб вятър

Това е перфектният ден за каране на ски – пресен сняг, слънце и слаб вятър. Свободното каране се практикува преди всичко в областите Ордино-Аркалис и Арисал, където човек може да се спуска в предвидените за това зони през недокоснатата снежна местност. Седалковият лифт качва скиорите от Аркалис до високия 2552 м Лес Портейес.

От ските към плавниците

След още няколко спускания ските ще бъдат свалени. Почти на края на пистата Каналета в една малка дървена хижа ви чака ново приключение. Ските са заменени с плавници, слънчевите очила с водолазни маски. Посетителите се напъхват във водолазни костюми, прикрепват кислородните бутилки и газят през снега до планинското езеро Ла Каналета. Минаващите наблизо скиори рязко спират за да наблюдават този необичаен спектакъл.

Дупката в ледената покривка изглежда едновременно и малка, и страшна. Да се потопиш в леденостудените води на планинското езеро е странно усещане. Покачването на адреналина може да те накара да забравиш да дишаш. Но след като първоначалното неспокойствие премине, остава само усещането от едно неповторимо преживяване.

Чудновати ледени фигури под вода

Инструкторът по подводно гмуркане се потапя първи. Слънчевите лъчи карат ледената повърхност да изглежда бяла, след това синя, а накрая и зелена. Издишаните балончета въздух се събират от долната страна на дебелата ледена покривка. Приличат на малки топчета живак. Можете да видите чудновати вълнообразни ледени форми под водата. Това е един загадъчен свят.

Пистите на Грандалвира

Огромната ски област Грандвалира примамва любителите на класическото каране на ски с пистите си с обща дължина 205 км. Областта се простира от френската граница в Па де ла Каса, до Енкам, близо до столицата Андора Ла Веля.
95 км леки, 77 км средно трудни и 33 км трудни писти – тук всеки може да намери по нещо за себе си. Разбира се, в Грандвалира има също снежни фън-паркове, зони за свободно спускане и други, като например шейни с кучешки впряг – въпреки това леденото гмуркане и свободното каране оставят най-трайно впечатление.

 

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Peika.bg и във Facebook, за да не пропуснете нито едно вдъхновение за пътешествие, сериозни и забавни четива!

Вижте още от категория Зима и ски
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин