Английската щафета с горящи бъчви - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Английската щафета с горящи бъчви
Автор: Peika.bg

Всяка година на 5 ноември британците отбелязват Деня на Гай Фокс с големи огньове. В Отъри Сейнт Мери в Девън, Англия, обаче имат още по-зрелищна традиция, защото там жители на всякаква възраст и от всеки пол се състезават по улиците, носейки тежки бъчви, пълни с горящ катран.

Това е и единственото място в Англия, където има такава традиция - каците да не се търкалят, а да се носят над глава. Твърди се, че вероятно традицията е започнала през 17-и век и най-вероятно всичко е започнало от кръчмите.

Поне те, кръчмите, са тези, които спонсорират по една бъчва, което прави повече от 17 бъчви на курс за вечерта. В седмиците преди събитието каците се потапят в катран, докато не станат силно запалими. Във въпросната вечер те се палят, взимат се на ръка и хората тичат с тях по улиците.

Фестивалът започва в ранната вечер с малки бъчви за децата, а после продължава със средни по размер бъчви за подрастващите и жените. Основната атракция е мъжката категория, където каците тежат по 30 килограма и трябва да се държат над глава. Все пак, един човек не носи бъчвата през цялото време, ами няколко души си я предават в щафета. Накрая всички каци стигат до река Отър и там от тях се прави една огромна клада.

Условието за участие в тази огнена надпревара е, че само жителите на града или тези, които са живели там през по-голямата част от живота си, могат да участват. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин