Аогашима - островът-вулкан, на който живеят хора - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Аогашима - островът-вулкан, на който живеят хора
Автор: Peika.bg
Аогашима - островът-вулкан, на който живеят хора

Аогашима е вулканичен остров във Филипинско море. Това обаче не притеснява неговите жители...

Аогашима е най-южният и най-изолиран остров в архипелага Изу и, ако трябва да сме точни, той се намира на точно 358 км от Токио. Вулканичният остров е с дължина само 3,5 км, а ширина му достига максимум от 2,5 км.

Това приказно, но и опасно място, се обитава от 170 души, които дори си имат училище за деца до 14-годишна възраст. Опциите за достъп до острова са две – чрез ферибот или хеликоптер. Аогашима е субтропически рай с умерен и влажен климат и топли води.

Интересното е, че о
стровът се е оформил от изригването най-малко четири подводни вулкана. Самото населено място е заобиколено от множество скали от вулканична магма. Счита се, че островът е все още действащ вулкан. Това е така, тъй като последното изригване е през 1785 г., а от гледна точка на честота на изригвания това е сравнително скоро. 

Когато вулканът се разгневява за последен път, загиват половината от местните жители, които по това време са били около 327. Останалите са принудени да напуснат домовете си. Едва 50 години след трагедията хората се завръщат отново на острова. 

Местните жители използват природните особености за готвене. Те не палят огън и не ползват електричество, а само специални отвори, откъдето излиза пара. Именно там те приготвят типичните за района храни – задушени пресни зеленчуци, картофи и яйца.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин