Арбанаси - едно красиво възрожденско селце - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Арбанаси - едно красиво възрожденско селце
Автор: Peika.bg
Арбанаси - едно красиво възрожденско селце

Ако планирате пътуване до Велико Търново, не пропускайте да посетите и, намиращото се само на 5 км, село Арбанаси.

To ще ви впечатли с уникалната си възрожденска атмосфера, която е запазена, въпреки множеството новопостроени вили и къщи за гости. Потокът туристи там е голям през цялата година, но винаги можете да се изгубите в автентичната атмосфера на отдавна минали времена, докато се разхождате по тихите калдъръмени улички, обградени от високите дувари на старовремски български къщи. Там можете да опитате и много традиционни ястия от българската кухня, както и да изпиете следобедното си кафе, наслаждавайки се на великолепната панорамна гледка към Велико Търново.

Арбанаси - едно красиво възрожденско селце

Селото е създадено през 1538 г. Икономическият му разцвет e през XVII и XVIII в., когато в селото имало над 1000 къщи и там живеят едни от най-видните търговски фамилии в региона.

Основният поминък на населението бил джелепчийството и суватчийството. Също така развити били и медникарството и златарството, както и лозарството.

Арбанашките търговци били известни в цялата Османска империя. Мнозина от тях продавали месо, лой и кожа в Багдад, Индия и Персия. На връщане оттам докарвали коприна, кадифе, подправки, билки и др., които продавали не само в магазините си в Арбанаси, но и в околните селища.

Арбанаси - едно красиво възрожденско селце

Днес Арбанаси е обявен за архитектурно-музеен резерват и е сред 100-те национални туристически обекта. В селото са запазени са 144 къщи с богата вътрешна украса, 5 църкви и 2 манастира.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин