Археологически музей Варна - по следите на най-старото злато - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Археологически музей Варна - по следите на най-старото злато
Автор: Peika.bg

Тази сграда, строена за девическа гимназия, днес пази невероятни съкровища. Тук ще видите най-старото обработено злато в света (открито при разкопки във Варненския некропол) и ще преминете като с машина на времето през историята на Варна и региона за последните няколко хиляди години.

Всичко започва с първобитните каменни сечива, събрани в района на Побити камъни. Пътешествието във времето продължава със златните накити, които хората са носели преди 5000-6000 години. И със съдове, в които виното се разреждало с вода. Според Херодот тракийското вино било толкова силно, че трябвало да се разрежда 1 към 20 с вода. По пътя е и неочакваната среща с местното божество на Одесос - Дарзалас, който в определен период се смята за Бог на Одесос.

Разходката из римско време (I-III век) в музея минава покрай граничен камък на град Одесос (намерени са четири такива от четирите края на град Одесос), който го е отделял от тракийските градове. От едната страна на латински пише "Територия на траките", а от другата - "Територия на Одесос". Има още и плоча от 221 г., на която са изписани имената на всички момчета, които през годината за завършили гимназия. най-отгоре са отличниците, а най-долу слабите ученици.

Не пропускайте да посетите залите с раннохристиянската църква, с иконите и среброто. Както и да видите средновековните мъжки колани от червена, златотъкана коприна, украсени със сребърни позлатени апликации и с токи със змейове и лъвове. Може би не сте се замисляли и за друго - че по време на османската власт във Варна по море са се внасяли скъпи предмети от цял свят – като например порцеланови чаши от Китай.

Златните находки на музея

Най-ценни за музея са находките от Варненския некропол, открит през 1972 г. на брега на Варненското езеро. Предметите от него са датирани веднага в чужбина и се оказва, че са от 5000-4000 г. пр.Хр. До момента (2014 г.) са разкопани около 300 гроба, само малка част от некропола остава непроучена. Общото тегло на откритото до този момент злато е 6 кг.

Какво разказва един гроб за живота преди близо 7000 години

В музея ще видите възстановка в реални размери на най-богатия мъжки гроб от Варненския некропол. Смята се, че скелетът е на местен предводител, защото в едната си ръка държи скиптър, който обикновено е символ на царска власт. Знае се, че мъжът е бил воиндо него са открити части от лъка му. Запазени са и златните апликации, които най-вероятно са били пришити на червената му дреха (намерени са остатъци от червена боя).

До гроба ще видите антропологична възстановка, направена на базата на измервания на черепа на вожда. Така не е нужно да си представяте как е изглеждал.

Полезна информация: Работно време: от 10 до 17 ч., без почивен ден. Вход за възрастни: 10 лв., ученици, студенти, пенсионери - 2 лв. Адрес: бул. “Мария Луиза” 41. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин