Астрономическият часовник в Прага възвърна предишната си слава - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Астрономическият часовник в Прага възвърна предишната си слава
Автор: Peika.bg
Астрономическият часовник в Прага възвърна предишната си слава

В продължение на почти девет месеца посетителите на Прага бяха разочаровани, защото една от най-големите забележителности на града - Астрономическият часовник беше в ремонт.

За щастие, сега часовникът от 1410 г. е възстановен и отново работи!

Оригиналните механизми на часовника са тежко повредени през 1945 г. от нацистите по време на Пражкото въстание. Три години по-късно часовникът е пуснат в експлоатация, но оригиналните части са заменени с електрически. Сега, след последното обновяване, първоначалният механизъм се връща заедно с множество други подробности, като например малките прозорци, от които се появяват дванадесетте апостоли.

От създаването си Астрономическият часовник се ремонтира на всеки 10 години, последният ремонт обаче е бил след Втората световна война, затова сега часовникът имаше нужда от толкова продължително възстановяване. Той бе свален от кулата и напълно разглобен. Всяко неправилно заваряване, направено през предходните години, е трябвало да се изглади и всяка част да бъде прегледана и ако не е необходим да бъде ремонтирана.

Астрономическият часовник в Прага възвърна предишната си слава
Снимка: Veronika Primm

Veronika Primm

Календарът, който украсява долната част на часовника и показва текущия ден и година, бе заменен с ново копие на оригинала от Йозеф Манес от 1865 г. Предишната реплика от 1946 г. е в толкова лошо състояние, че няма как да бъде възстановена.

Ремонтът на Астрономическия часовник е част от цялостно обновяване на фасадата на сградите на Стария град, започнало през 2009 г.

Астрономическият часовник в Прага възвърна предишната си слава

В момента има изложба, наречена "Възраждането на кулата на Старото кметство“. Тя се помещава в галерията на втория етаж на самата кула. Изложбата ще бъде отворена за посещение до 6 януари, а входът е безплатен.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин