Атрани – безвремие по средиземноморски! - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Атрани – безвремие по средиземноморски!
Автор: Peika.bg
Атрани – безвремие по средиземноморски!

Китният Атрани е едно от най-живописните италиански градчета.

Той е разположен между Средиземно море и високите скали под връх Чивита. Там можете да видите величествени каменни арки, върху които сякаш се крепи целият град. 

Населението му е по-малко от 1000 души. Хората живеят далеч от трафика и шумната глъчка на големите курорти, намиращи се в съседство. Градчето е eдва на 700 м от популярнaта туристическа дестинация Амалфи.

Традиционните къщички на градчето започват още от плажа и се разстилат нагоре по планинските склонове. Уличките са тесни, а градините и терасите на сградите – изпълнени с цветя и зеленина.

Атрани – безвремие по средиземноморски!


Сърцето на града е площад Умберто I, където най-ясно можете да опознаете местните обичаи и привички. Той прилича по-скоро на обширен вътрешен двор, изпълнен с традиционни заведения, китни балкони и красиви арки, гледащи към морето. Там можете да видите и черквата „Сан Салваторе“, която обаче е затворена за посещение.
Атрани – безвремие по средиземноморски!
Снимка: Chuca Cimas/Flickr


Друга емблематична за градчето сграда е катедралата „Света Мария Магдалена“, която е далеч по-пищна от „Сан Салваторе“. Фасадата ѝ е в южноиталиански бароков стил, има два бронзови портала, а куполът и камбанарията му днес са символ на града.

При обиколката на Атрани вероятно ще останете изненадани от факта, че на толкова миниатюрна площ са построени целирелигиозни храма.
Атрани – безвремие по средиземноморски!
Снимка: Chuca Cimas/Flickr


Разходката по криволичещите алеи, улици и поредици от стъпала на Атрани ще ви накара да поживеете в безвремие. Невероятните гледки, които не спират да ви изскачат зад всеки ъгъл със сигурност ще ви пленят.
Атрани – безвремие по средиземноморски!
Снимка: Uljana Egli/Flickr


Ако пък сте любители на продължителните пешеходни разходки, за около 2 часа можете съвсем спокойно да стигнете до съседните селища Равело и Скала. Гледката към долината, докато се изкачвате към първия курорт, е наистина величествена. Ако искате да посетите по-близко населено място, ви препоръчваме да се насочите Амалфи.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин