Австралия иска да раздели Сидни на три града - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Австралия иска да раздели Сидни на три града
Автор: Peika.bg
Австралия иска да раздели Сидни на три града

Сидни има амбициозен и доста необичаен план. Властите в града с най-голямо население в Австралия оповестиха, че искат до 20 години да го разделят на три града. „Тризнаците” на Сидни ще се наричат: Ийстърн Харбър Сити, Сентръл Ривър Сити и Уестърн Паркланд Сити.

Решението цели да реши проблеми от рода на: сериозното нарастване на броя на населението, свръхвисоките цени на жилищните имоти и все по-натоварения трафик. Според властите чрез разделяне на града на три, жителите ще имат по-добър достъп до жилища, работни места и услуги.

Населението на Сидни се очаква да се удвои през следващите 40 години - от 4,8 млн. души през 2016-а до 8 млн. към 2056 г. Почти половината от хората обитават района на Ийстърн Харбър, където са световноизвестни забележителности като Бонди Бийч и операта на Сидни, както и летището на Сидни и централния бизнес-район. Така градът е изправен пред огромен проблем - пренаселване на една силно концентрирана зона.

Австралия иска да раздели Сидни на три града
Снимка: Tourism Australia


Като създават три града от един, властите се надяват да убедят жителите да живеят на по-разнообразни локации. Нещо повече - всеки един от тях ще е свързан с другите чрез нови транспортни връзки, което ще превърне Сидни в три самостоятелни, но свързани града. Правителството все още не е оповестило колко средства ще се инвестират в създаване на нов транспорт или откъде ще дойдат те.

В Сентръл Ривър Сити, на около 30 км от централния бизнес район на Сидни, се намира предградието Парамата. То е вторият централен бизнес район на Сидни. Според предложението ще бъде сформиран икономически коридор, който преминава през втория, като той ще се фокусира върху първокласни здравни услуги, образование и изследователски институции, финанси, бизнес-услуги и администрация.
Австралия иска да раздели Сидни на три града
Снимка: Wimkantona


Вероятно най-важната и интересна част от плана е трансформирането на западен Сидни в аеротрополис — под-регион, където цялостното структуриране, инфраструктура и икономика се концентрират около летището. Местните власти обаче смятат, че тези промени се случват най-вече заради желанието на хората за живот и социализиране в центъра на града.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин