Австрия: Разрушават родната къща на Хитлер - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Австрия: Разрушават родната къща на Хитлер
Автор: Peika.bg
Австрия: Разрушават родната къща на Хитлер

Заради постоянния поток от поклонници неонацисти, австрийските власти взеха решение да разрушат родната къща на Хитлер.

Домът на Хитлер в австрийското градче Браунау ам Ин дълги години е бил дестинация за поклонение на неонацисти. Затова на 17 октомври 2016 г. австрийското правителство взе решение да го събори и на негово място да издигне нова сграда, която да няма никаква връзка с диктатора.

Министърът на вътрешните работи на Австрия Волфганг Соботка заяви, цитиран от световните медии: „Необходимо е цялостно архитектурно преустройство, за да отстрани трайно символизма на сградата“.

По времето на Третия Райх мястото е посещавано от лоялни нацисти, а след края на войната е служило в различни периоди за библиотека, обучителен център за хора с увреждания и склад. Идеята е от зданието да не остане и следа. Новата постройка вероятно ще бъде използвана за правителствени офиси или социални служби. Остава решението да бъде гласувано в парламента, където се очаква да получи пълна подкрепа.

Австрия: Разрушават родната къща на Хитлер

Другата гледна точка

Адолф Хитлер е роден в апартамент в жълтата триетажна сграда на 20 април 1889 г. и живее там със семейството си за кратко. Според някои историци къщата трябва да бъде запазена като исторически монумент, тъй като е сред много малкото, запазени до днес, свързани с живота и семейството на нацисткия лидер. В близкия град Леондинг се намира здание, в което Хитлер е живял в тийнейджърските си години. В наши дни то се използва за складиране на ковчезите на местното гробище. Там до миналата година има и надгробна плоча, която отбелязва къде са погребани родителите на Хитлер. Също посещавана често от неонацисти, миналата година тя е премахната по молба на един от наследниците.

Австрия: Разрушават родната къща на Хитлер

В училището във Фишлам, посещавано от Хитлер, има мемориална плоча, осъждаща действията му. А подземният бункер, в който лидерът се самоубива на 30 април 1945 г., е разрушен и около него през 80-те години на миналия век Източна Германия изгражда жилищен блок.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин