България през погледа на един италианец - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
България през погледа на един италианец
Автор: Мария Ангелова

Джузепе Камарано е италианец от Неапол, който живее няколко месеца в София. Ето как изглежда България през очите на един чужденец - с позитивните и негативните й страни, със старите влакове, страшните тротоари и залезите над Пловдив.

- Кога и за колко време живя в България?

- Живях в София 3 месеца през лятото на 2013 г., от края на юни до края на септември.

- Кое беше нещото, което те учуди най-много, когато стъпи за пръв път тук?

- Тротоарите. Честно казано, когато разбрах на коя улица в София ще живея, веднага я потърсих в Google Street View. И като видях на снимките как изглеждат тротоарите, се замислих дали да не дойда по някоя странична улица. После научих, че докато вървиш из града, трябва винаги да гледаш къде стъпваш. След още малко обаче осъзнах, че съм свикнал с удоволствие дори и с тази особеност.

- Кое е нещото, което продължи да те изненадва до края на престоя ти в България?

- Обслужването в ресторантите си остана винаги изненада – ястията се сервират винаги в случаен ред и на хората на масата се сервира по различно време. Пластмасовите бутилки бира от 2 литра. Късото кафе, което все пак се сервира в чашка от 60 мл. Агресивното шофиране на много водачи.

- Кое е най-хубавото и най-лошото, което откри в България?

- Трудно ми е да вкарам в такива тесни понятия особеностите на България. Моят опит е свързан предимно със София, и по-малко с останалата част на страната, и това, което ме е впечатлило положително или негативно, е свързано със столицата.

Сред позитивните неща ще запомня гостоприемството и отзивчивостта на много хора, благодарение на чиято помощ се почувствах все едно съм у дома си, въпреки че бях далеч от родната си страна. Освен това ми направи добро впечатление нещо, което се отнася за целия град – въпреки че в някои отношения е свързан с миналото и донякъде е ограничен от историята си, той е град, в който има потенциал и се усещат енергия и желание за крачка напред. Столица, която е жива и чудесна за живеене.

От друга страна, се усеща голяма пропаст между тези, които нямат много, и тези, които могат да си позволят всичко. Заедно съжителстват начини на живот, които са толкова далечни, сякаш идват от два различни свята.

- Според теб има ли нещо общо между българите и италианците?

- Спомням си, че щом пристигнах, някои българи ми препоръчваха да не се качвам на влакове, тъй като не били в добро състояние. Аз пък се качих на влак – само два-три пъти, но беше отличен експеримент. Мога да ви уверя, че в много регионални италиански влакове условията са същите. И ако в България пристигнах навреме, в Италия много често и разписанието не се спазва. Според мен италианските пътници биха открили много прилики между двете жп системи.

Извън това обаче, много повече ме привлякоха особеностите и различията, а не сходните ни черти. Но си мисля, че българите и италианците, всеки със своите характерни черти, биха се спогодили много добре.

- Кои са любимите ти места в България?

- Сред местата, които ми харесаха най-много, със сигурност са парковете на София (Южният парк и Борисовата градина), Старият град на Пловдив (спомням си един невероятен залез с гледка над целия град), сенките на плажовете на Бургас – перфектни да изпиеш някоя бира, докато гледаш морето.

- На кого би препоръчал да живее в България?

- Преди всичко бих го препоръчал на себе си. Имам огромно желание да се върна в България. Признавам, че заминах без да знам почти нищо за страната и затова не знаех какво ме очаква. Това ми помогна да изживявам всичко всеки ден и сега, когато си заминах, да мога да оценя престоя си като изцяло положителен. Бих препоръчал България на всеки, който иска да поживее в чужбина на някое приятно място, при това разнообразно в своите културни аспекти. 

Вижте България през погледа на други чужденци.

Вие сте чужденец в България? Разкажете ни как виждате страната ни. Пишете ни на info@peika.bg.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин