Българските кулинарни фестивали, които да посетите - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Българските кулинарни фестивали, които да посетите
Автор: Мария Ангелова
Българските кулинарни фестивали, които да посетите
Снимка: Thinkstock/Guliver

Всяко пътуване включва и хапване, в идеалния случай - в местна кръчма/ресторант/къща за гости/бостан. Но и обратното е вярно - всяко ядене може да включва пътуване. Посетете българските кулинарни фестивали, които се провеждат целогодишно и са посветени на всеки плод, зеленчук и напитка, за които можете да се сетите! От празник на виното, през фестивал на черешата, та чак до празник на киселото мляко и сланината.

Някои от датите на фестивалите и празниците все още не са обявени и можете да направите справка по-късно. Последвайте линковете към тези, които ви заинтригуват.

Златен грозд – фестивал на мелнишкото вино

Дегустирайте мелнишко вино (за което навремето казвали, че е толкова гъсто, че може да се носи в кърпа), опитайте местни специалитети и се насладете на народна музика и обичаи. Провежда се в началото на февруари.

Мелник, 8-9 февруари 2014 г.

Празник на любовта и виното

Всяка година в село Делчево край Гоце Делчев отбелязват накуп Свети Валентин и Трифон Зарезан с традиционната възстановка Змейова сватба, много музика и разбира се, вино и местни специалитети.

Делчево, 15 февруари 2014 г.

Празник на сланината и греяната ракия

Всяка година в Априлци отбелязват подобаващо Месни заговезни (последния ден, в който може да се яде месо преди началото на Великденските пости). А кое може да е по-подобаващо от сланина и греяна ракия?

Априлци, променлива дата - винаги неделя, Месни заговезни (през 2014 – 23 февруари)

Празник на черешата

Разбира се, в Кюстендил. В края на юни можете да станете част от празника на най-емблематичния плод на региона - черешата.

Кюстендил, 21-22 юни 2014 г.

*

Празник на киселото мляко

В Разград специален празник е посветен на киселото мляко и народните традиции. Провежда се дегустация на кисели млека, прави се конкурс за домашно приготвено кисело мляко.

Разград, края на юли (предстои обявяване на датата за 2014 г.)

*

Фестивал на хляба в Източните Родопи

Провежда се от няколко години в хасковското село Рабово. На Фестивала на хляба в Източните Родопи можете да видите как се жъне лимец и да опитате хляб от тази житна култура.

Рабово, юли (предстои обявяване на датата за 2014 г.)

Празник на дивите малини

Всяка година към средата на август всички любители на природата са поканени на хижа Ком край Берковица, където се отбелязва празникът на дивите малини.

Хижа Ком, средата на август (през 2014 – 9 и 10 август)

Празник на ябълката

В края на август, около 28 август – Успение Богородично по стар стил, в русенското село Екзарх Йосиф се провежда весел празник на ябълката.

Екзарх Йосиф, края на август

Фестивали на меда

Фестивали на меда се провеждат на няколко места в страната – В Поморие в края на юли, в Царево в началото на август, в Несебър в началото на септември, в Плевен през октомври.

Ден на динята

Всяка година в последната неделя на август в шуменското село Салманово се провежда Ден на динята. По време на празника се провеждат състезания за надяждане с диня, надплюване със семки и изработка на динени фенери.

Салманово, 31 август (непотвърдена дата)

*

Фестивал на шарената сол

Панагюрското село Бъта от две години провежда фестивал на шарената сол в началото на септември. Оказва се, че всяко село в региона приготвя шарената сол по различна рецепта. Кой не обича филия с масло и шарена сол?

Бъта, септември (предстои обявяване на датата за 2014 г.)

Ракия – Магия фест

Ракия – Магия е фестивал колкото за домашна ракия, толкова и за рок музика. Да, свикнали сме да пием ракията си на фон от народна музика или чалга, но ако посетите фестивала, ще установите, че не по-зле се получава и в ритъма на рока.

Ганчовец, септември (предстои обявяване на датата за 2014 г.)

Павел фест

Това е фестивал, посветен на чушките, доматите и традиционните храни. Всяка година в село Павел (Великотърновско).

Павел, септември (предстои обявяване на датата за 2014 г.)

Куртово конаре фест 

Всяка година чушката, домата и традиционните ястия и занаяти имат своя фестивал в пловдивското село Куртово Конаре. Музика, конкурс за домашни лютеници и богато изложение на традиционни ястия.

Куротово Конаре, септември (предстои обявяване на датата за 2014 г.)

Фестивал на кешкека и народните умения

Помните ли легендата за митичното ястие кешкек? На него е посветен Фестивалът на кешкека и народните умения в село Радилово край Пещера.

Радилово, 21-22 септември

Фестивал на сливата

Къде, ако не в Троян? Сливата и нейната прочута производна – сливовата ракия, са на особена почит по време на фестивала на сливата, който се провежда в края на септември.

Троян, края на септември (предстои обявяване на датата за 2014 г.)

Миден и рибен фест

Каварна е домакин на феста на най-вкусно приготвените миди и рибни специалитети всяка година в началото на септември.

Каварна, септември (предстои обявяване на датата за 2014 г.)

Празник на еленския бут

Традиционен празник, по време на който не само ще опитате вкусотията, типична за Елена, но и ще можете да станете част от възстановки, атракции, дегустации. Празникът има богата фолклорна програма и забавления за деца.

Елена, последната събота на октомври

*

Августиада – фестивал на виното и културното наследство

Фестивал на виното и културното наследство събира любители и специалисти по виното в Стара Загора. Освен лекции и дегустации, програмата включва специализирани семинари и презентации.

Стара Загора, октомври (предстои обявяване на датата за 2014 г.)

Празник на тиквата

От няколко години фестивалът на тиквата в Севлиево (или както става известен за няколко дни през октомви – Тиквенбург) става все по-интересно и пъстро събитие, което непременно трябва да посетите.

Севлиево, октомври (предстои обявяване на датата за 2014 г.)

*

Празник на туршията

В град Златарица през ноември всяка година се отдава дължимото на едно от любимите зимни ястия на българите – туршията. По време на празника могат да бъдат опитани уникални туршии – от ябълки, от грозде, от земна ябълка...

Златарица, ноември (предстои обявяване на датата за 2014 г.) 

Вижте всички кулинарни фестивали – в България и чужбина. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин