Балканско Гуча парти: Когато лудостта на Гуча дойде в София - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Балканско Гуча парти: Когато лудостта на Гуча дойде в София
Автор: Peika.bg

Ако ти не отидеш при Гуча, Гуча ще дойде при теб - с цялата си лудост

Балканско Гуча парти е една идея, която се ражда преди повече от две години, вдъхновена от най-големия фестивал за балканската духова музика ,,Гуча'', който се провежда всяка година в Сърбия.

Идеята: да се изкарат на дневен ред най-колоритните и сантиментални балкански духови и пънк-рок-ска ритми за танцова гимнастика и да се унищожи възможно най-разумно количество C2H5OH, според индивидуалните представи за разум.

Според организаторите Явор и Деян, Балканско Гуча парти е празник на балканската "лудост" и "радост'', взети заедно. "Да си пръснем тиквите в деня преди Хелоуин'' е надсловът на 8-то по ред Балканско Гуча парти, което ще се случи на 30 октомври (петък) в софийския клуб Maze.

39301

Ето и подробности от Деян и Явор около това как лудостта на Гуча е пристигнала в София и какво ново да очакваме:

Идеята се появи, когато...

Явор: Роди се спонтанно. Организирахме заедно балканска Нова година в един затворил вече врати бар и в разгара на вечерта не можехме да повярваме какво се случва. Оркестърът на Данчо Сакса свиреше измежду тълпата и всички хора бяха тотално обезумели. Едни хора бяха облечени в официални тоалети, други по анцуг и тениска на Iron Maiden, но всички танцуваха като за последно в живота си. Изглеждаха истински щастливи. Тази музика ги обединяваше. На фона на цялата тази картина решихме, че не можем да оставим нещата така и трябва да продължим да го правим.

Деян: Аз мисля, че балканският ритъм ще спаси света.

С няколко думи: на партитата се случва...

Явор: Трудно е да се опише с думи, а когато се правят снимки, е трудно да се вкара в кадър. Дори фотографите често забравят, че трябва да снимат и през повечето време танцуват.

Деян: Всяко парти е тематично. Този път дрескодът е по анцуг, тъй като това е официалния етикет на средностатистическия балкански тарикат от 90-те години насам. Всеки път има живо участие от балкански духов оркестър и народен танцов ансамбъл. И този път ще има. През останалото време ще се състезават Dj Охо-Бохо, DJ Unkle Billy и DJ Ох, Звучи!.

39299

Интересът към балканската музика в България е...

Явор: С всяко изминало парти се радваме на все по-голям интерес. За нас най-голяма радост е това, че все повече млади хора разбират, че балканският етно ритъм и балканската духова музика, както и балканската пънк-рок-ска музика с фолк мотив нямат нищо общо с п*п ф*лка. Целия свят обича тази музика, а в България все още има хора, които не я оценяват пълноценно заради нейното производно, което сме нарекли така. Наша идея, също така, е да променим тази нагласа.

В бъдеще от Балканско Гуча парти можем да очакваме...

Деян: Иска ни се да зарадваме хората с Балкански Гуча фест. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин