Бари - забележителности за един ден (фотопътеводител) - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Бари - забележителности за един ден (фотопътеводител)
Автор: Мария Ангелова

Бари от години е развита туристическа дестинация заради пристанището и нискобюджетното си летище. Спокойно можете да планирате уикенд в южния италиански град или да го ползвате за изходна точка за еднодневни разходки в околностите. 

 

Отделете поне ден за разходка из Бари.

Старата част на Бари (Бари Векия, Bari Vecchia) е от онези места, на които си казвате: "Ехааа, тук е като по филмите!".

С прането, което виси от всеки възможен прозорец, простор на стената, че даже си има и специални покривки, за да не се праши.

38959

38965

38967

С тесните улички, включително такива в които се разминават само двама души.

5320e9b9-2ccd-48a4-b1a6-9b1d7a1319a7  38983

Със старовремските мотори - все едно се разхождате в картичка от Италия.

38961

И с просторните площади, заобиколени от кафенета и исторически сгради, които ако можеха да говорят, щяха да разказват седмици наред тайните истории на многобройните си обитатели през вековете. Тук е създадено не за пътеводители и карти, а за губене. Целенасочено изгубване.

38970

Освен това тук животът се случва не зад прозорците, а на улицата. На номер 35 например.

38969

В южната част на Италия хората са доста по-набожни в сравнение със северната, затова и на много места ще видите своеобразни олтари, на самите фасади на сградите.

38954

Но дори и монахините не пропускат да нарушат постите с невероятното джелато (сладолед), което както си му е редът, се прави с пресни продукти, свежи плодове (а не ароматизатори и оцветители) и истинска нутела... Да му мислят тези, дето им е слаб ангелът, има да ядат сладолед за закуска, обяд и вечеря.

38972

В стария град има няколко църкви и катедрали, които да видите (следвайте кафявите табели).

38955

Точно до стария град е пристанищната част на Бари. Там се намира замъкът Свево (вход 3 евро, работи до 17 часа).

38977

Замъкът е дело на норманския крал Руджеро Втори. Интересно е, че замъкът е бил частично разрушен от самите жители на Бари през 1156 г., защото вече им било писнало от непрестанната борба срещу норманите. След това крепостта е възстановена и украсявана в различни стилове според владетелите. Днес в просторния двор се помещава градската галерия на Бари (Gipsoteca), впечатляващо е и монументалното стълбище.

Новата част на Бари прилича на повечето италиански градове - с магазини на познатите италиански и световни марки, където можете да попаднете на сериозни намаления (вижте кога започват най-големите разпродажби в Европа), с широки булеварди и красиви градини. И палми навсякъде - все пак сте доста на юг.

38956

И с триколесните камиончета, които са с толкова миниатюрна кабина, че могат да бъдат шофирани само от мини чичовци. 

38963

Плаж в Бари - има. За да достигнете до него, трябва да изминете цялата крайбрежна улица - от старя град все покрай морето, на всеки 5 метра има пейка с гледка.

38968

38966

38962

Крайбрежната улица се използва и за джогинг и колело, но никога нямате чувството, че е пренаселена. Вечер е красиво осветена и все така пълна с хора.

38960

Около 20 минути пеша от старата част на Бари ви делят от единствения плаж по крайбрежната ивица. Плажът не е голям, има едно заведение, цените са добри - колкото и в останалите части на Бари. 

38964

Освен че можете да отпивате от чашата си с вино, бира или аперол с гледка към морето, както правят италианците, можете да поръчате и пълно аперитиво (aperitivo completo) - напитка по избор плюс малки хапки (топлии студени). Не е ли сладък животът!

38973

Полезна информация за Бари: От летището в Бари до централната жп гара (и съответно центъра на града) се стига с влак, който се движи достатъчно на често (около 4-5 влака на час, разписание тук), има влакове съобразени и с ранните и късни полети. Оттам придвижването в града спокойно може да се случва пеш - всичко е на 5 до 25 минути разстояние. Карта на града можете да вземете от туристическите офиси на летището (на терминала за пристигащи) и в стария град на Бари. 

Вече ви се ходи в Бари? Вижте най-добрите оферти за пътуване до Бари! 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин