Барселона от страниците на една загадъчна книга - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Барселона от страниците на една загадъчна книга
Барселона от страниците на една загадъчна книга
Снимка: Thinkstock/Guliver

1980 г. 15-годишният Оскар Драй се запознава с неустоимата Марина. Заедно те се впускат в разплитането на мъчителна тайна, променила завинаги живота на не един и двама.

Страшното приключение ги изправя пред загадъчна сила, поставила си за цел решаването на най-голямото възможно предизвикателство: победа над смъртта, неизбежният край. Както и в останалите си книги Карлос Руис Сафон разгръща тази история за любовта, живота и смъртта в неповторимата атмосфера на Барселона...

***

От мъглата бавно изплува велосипед. Караше го момиче в бяла рокля, което се спускаше по наклона към мен. Утринната светлина загатваше формите на тялото й през памучната тъкан. Дълга коса с цвят на сено, развята от вятъра, закриваше лицето й. Стоях неподвижно и я гледах как се приближава към мен, замръзнал като идиот насред пристъп на парализа. Велосипедът спря на няколко метра. Погледът ми – или може би само въображението ми – долови очертанията на стройните нозе, когато стъпиха на земята. Очите ми се плъзнаха нагоре по роклята, взета сякаш от картина на Сороя, и накрая се спряха върху очите на девойката – сиви и тъй дълбоки, че човек можеше да потъне в тях. В момента те се взираха в мен саркастично. Отправих й най-добрата от всичките си глупашки усмивки.

- Ти сигурно си оня с часовника – рече тя с тон, който съответстваше на силата на погледа й.

Прецених, че навярно бе на моята възраст или може би с година по-голяма. За мен никога не бе лесна работа да отгатна възрастта на някоя жена; смятах това за цяла наука или изкуство. Кожата й бе бледа като цвета на роклята.

- Тук ли живееш? – измънках аз, като посочих оградата на дома.

Миглите й едва потрепнаха. Очите й ме пронизваха с такава ярост, че навярно са ми трябвали часове, за да осъзная, че се намирам пред най-ослепителното създание, което бях виждал или очаквах да видя през живота си. Точка по въпроса.

- Кой си ти, че да ме питаш?

- Ами сигурно ще да съм оня с часовника – импровизирах аз. – Казвам се Оскар. Оскар Драй. Дойдох да го върна.

Без да й дам време да ми отговори, извадих часовника от джоба си и й го подадох. Тя издържа на погледа ми няколко секунди, преди да го вземе. Когато го стори, забелязах, че ръката й бе бяла като на снежен човек, а на безименния си пръст носеше златен пръстен.

- Когато го взех, вече беше счупен – поясних аз.

- Счупен е от петнайсет години насам – промълви момичето, без да ме погледне.

Когато най-сетне вдигна очи, то бе, за да ме огледа от глава до пети, сякаш оценяваше стара мебел или някаква непотребна вехтория. Нещо в погледа й ми подсказа, че надали ме смяташе за крадец; навярно ме причисляваше по-скоро към категорията на идиотите или обикновените глупаци. Изражението на просветлена личност, което си придавах, не ми помагаше особено. Девойката повдигна вежда, усмихна се загадъчно и ми подаде часовника обратно.

- Ти го задигна, значи ти ще трябва да го върнеш на собственика му.

- Ама…

- Часовникът не е мой – осведоми ме тя. – На Жерман е.

При споменаването на това име в съзнанието ми изникна огромният беловлас силует, който ме бе изненадал в галерията на голямата къща преди известно време.

- Жерман?

- Баща ми.

- А ти си?

- Неговата дъщеря.

- Имах предвид, как се казваш?

- Отлично зная какво си имал предвид – отвърна момичето.

Без повече приказки, тя се качи отново на колелото си и премина през вратата на желязната ограда. Преди да се изгуби в градината, се обърна за миг. В очите й се четеше гръмогласен присмех. Въздъхнах и я последвах. Посрещна ме един стар познат – котаракът, който ме изгледа с обичайното си пренебрежение. Прииска ми се да съм доберман.

Откъс от книгата "Марина" на Карлос Руис Сафон (Издателство "Изток-Запад")

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин