Барселона - забележителности за един уикенд - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Барселона - забележителности за един уикенд
Автор: Ралица Василева

Барселона е един от най-обичаните и посещаваните градове в света! Милиони хора всяка година се срещат с 2000-годишната му история, пазаруват по оживените му улици, разхождат се сред пъстрия парк Гюел, застават в сянката на недовършената базилика Саграда Фамилия, изследват модерното изкуство или просто събират слънчеви лъчи в парковете след бурна нощ на забавление по испански. По-точно по каталунски.

Вижте кои са някои от основните забележителности в Барселона, с които да започнете срещите си с испанската столица на забавлението. Не забравяйте да разгледате и акцентите на тема какво да правим в Барселона за без пари.

 

Базиликата Саграда Фамилия („Светото семейство”,Basílica i Temple Expiatori de la Sagrada Família) е символ на града. Саграда Фамилия изобразява раждането, живота и смъртта на Христос. Във всяка част от дизайна й се крие християнски символизъм. Строежът й продължава и днес. Съществува легенда, че ако мъж и жена пият от чешмата до храма, ще бъдат заедно завинаги. Прочетете още за базиликата Саграда Фамилия и вижте как ще изглежда през 2026 г., когато ще бъде завършена.

Паркът Гюел (Parc Güell) е истинска разходка в страната на чудесата! Паркът е проектиран от известния испански архитект Антoни Гауди. Всяка сграда, статуя или фигурка тук има мозаечна структура и е изградена от малки цветни плочки. Къщите са с необичайна архитектура, а в една от тях е живял самият Гауди. Станете герои от приказката Гюел! Прочетете и статия за парк Гюел.

Улица Ла Рамбла (Las Ramblas) е пъстра пешеходна улица с много дървета по нея. Магазинчета, кафенета, улични музиканти създават уютна атмосфера под слънчевите лъчи. Ла Рамбла свързва площад Каталуния с крайбрежната алея, където е статуята на Колумб. Пазете вещите си, докато се разхождате, и бъдете нащрек, защото по улицата дебнат много джебчии.

Статуята на Колумб - Внушителният монумент на Христофор Колумб (Monumento a Colón) е в средата на кръгово кръстовище в близост до пристанището на Барселона. Върху 60-метрова колона, украсена с орнаменти, е самата фигура на Колумб, който сочи към морето. Има вътрешен асансьор, отвеждащ до върха на монумента, откъдето се разкриват прекрасни гледки към морето и града.

Ноу Камп (Камп Ноу) - Мечтата на всеки футболен фен – легендарният 5-звезден стадион Ноу Камп (Camp Nou)! Той е най-големият в Европа – побира 98 787души. Тук има музей на футболния клуб Барселона, чиято собственост е стадионът. В музея можете да видите всички футболни трофеи, а интерактивен екран показва ключови играчи от настоящето и миналото на отбора, както и важните моменти от неговата история. Допълнителна информация за музея и стадиона ще откриете тук.

В Музея на Пикасо (Museu Picasso de Barcelona) е целият живот на гения, събран в творбите му – от ранните ученически години до зряла възраст. Музеят съдържа най-голямата колекция от негови произведения: картини, гравюри, керамики и дори детските му скици. Допълнителна информация за билети и работно време ще намерите тук

Къщата Батло (Casa Batlló) е най-красивото произведение на великия Гауди. Тази къща изглежда нереално, сякаш кацнала в центъра на Барселона от далечен приказен свят. Всичко в нея е уникално: фасадата с цветни елементи, покривът с форма на животински гръб, прозорците с цветни стъкла, през които светлината си играе, терасите, наподобяващи маски, вълнообразните стени… Причудливост и вълшебство, една феерия от светлина и цветове, която ще ви омагьоса! Допълнителна информация за къщата ще намерите тук.

Кулата Агбар (Torre Agbar) е вдъхновена от архитектурата на Гауди. Тя е третата по височина сграда в Барселона. Висока е 142 метра с 35 етажа и 4 подземни нива. В нея се помещават офиси. Състои се от два овални стъклени цилиндъра с над 4400 отвора за прозорци по тях и стоманен купол. Сградата е поразителна и през нощта, когато е осветена от множество цветни светлини. Допълнителна информация за кулата ще намерите тук.

Парк Монтжуик (Parc de Montjuic) се намира на едноименния хълм и е богат на красиви ботанически градини. На върха на хълма ще видите двореца Монджуик, гледащ към Средиземно море. Пригответе се за още една разходка от приказките! Ще минете през лабиринти от храсти и цветни алеи с красиви фонтани. В парка се намират и олимпийските зали и съоръжения на Барселона.

Националният музей на изкуствата в Националния дворец (Museu Nacional d'Art de Catalunya/ Palau Nacional) през деня е място, където да се насладите на изкуството, а вечерта - на ефектно музикално-светлинно шоу с известните фонтани на стълбите пред двореца. Ел Греко, Диего Веласкес, Пикасо, Дали са само някои от творците, чиито произведения можете да видите в музея. Ще забележите и множество стенописи от църкви, дървени статуи и рисувани дървени плоскости. Допълнителна информация за музея ще намерите тук.  

Музеят на световните култури - Как е изглеждало изкуството на древното кралство Бенин, намирало се на територията на днешна Нигерия? Какво е останало от културата фанг, живяла в Екваториална Гвинея? Какви са били тотемите на маите? С какво са били обзаведени домовете на инките? Какви тайни пазят загадъчните каменни фигури от Коста Рика? Този музей разказва увлекателно историята на десетки култури по света. Повече за музея на световните култури.

Триумфалната арка (Arc de Triomf) е построена като вход на световното изложение през 1888 г., за да отстоява триумфа на човешката цивилизация. По нея има фигури, посветени на гърците и римляните, както и на всички испански провинции. Разходете се наоколо и бъдете добре дошли, защото „Барселона приветства всички нации”, както е отбелязано на арката.

Катедралата Света Еулалия (Santa Eulalia/ La Seu) – Сводест таван, красиви стъклописи… магическа атмосфера! Готическата катедрала е седалище на архиепископа на Барселона. Посветена е на девицата Еулалия, претърпяла много мъчения по време на римската епоха в Барселона. В двора на църквата ще забележите фонтан с малка статуя на Свети Георги, борещ се с ламята.

Дворецът на каталунската музика (Palau de la Música Catalanа) е концертна зала с необикновено красива архитектура. Щом влезете вътре, ще ви впечатли изключителната орнаментика на тавана и цветните прозорци. Тук музиката ще стигне до сърцето ви! Не пропускайте да се насладите на концерт в тази зала с отлична акустика. Допълнителна информация за двореца ще намерите тук.

Болницата на Свети Кръст и Свети Пол - Сигурно ви се струва странно да посетите болница като туристическа забележителност, но като го направите в болницата Свети Кръст и Свети Пол (Hospital de la Santa Creu i Sant Pau) ще разберете, че си заслужава. Тя е архитектурен шедьовър. Строежът й е завършен в началото на XX век и днес все още е действаща болница. Допълнителна информация ще намерите тук

Зоопаркът на Барселона (Zoo de Barcelona) – понита, горили, лъвове, тигри, зебри, хипопотами, всякакви видове птици. Няколко пъти на ден се организира шоу с делфини. Когато се приближат до стъклото на делфинариума, сякаш ви се усмихват. Изключително поддържан парк с разнообразни животни. Информация за билети и работно време ще намерите тук.  

Аквариумът на Барселона (L'Aquarium Barcelona) е един от най-големите в Европа и има около 11 000 водни животни от различни части на света: от Карибите, от Средиземно море, Червено море, от Амазонка и от Големия бариерен риф в Австралия. Най-впечатляващ е стъкленият тунел, където навсякъде около вас плуват акули, скатове, змиорки. Смелчагите могат и да поплуват с акулите. Информация за билети и работно време можете да намерите тук.

Музеят на странните изобретения - Хрумвала ли ви е някога идея за абсурдно, смешно или напълно безполезно изобретение? След като посетите този музей, почти сигурно е, че ще се захванете с реализирането й. Още повече след като установите, че за да стигнете до долния етаж, трябва... да се спуснете по гигантска метална пързалка. Защото Музеят за идеи и изобретения в Барселона (или Miba Museum) е точно това – колекция от нестандартни идеи от целия свят, превърнати в реалност. Научете още за Музея на странните изобретения.

Площад Каталуния (Plaça Catalunya) е централният площад на Барселона. Заслужава си да видите скулптурите и фонтаните тук. Седнете на някоя пейка и се насладете на жужащите тълпи, сградите, шумящата вода и многото гълъби по този огромен площад. Спрете за малко и чуйте как пулсира сърцето на Барселона!

Магазини в Барселона - В мола в близост до пристанището на Барселона (Moll d'Espanya del Port Vell) можете да намерите магазини и бутици на различни испански и чуждестранни дизайнери. В града също така има много големи универсални магазини, където можете да намерите всичко необходимо под един покрив. Два от най-големите са El Corte Ingles и Fnac. Пазарът Букерия (Mercat de La Boqueria) на улица ”Ла Рамбла” е добро начало на кулинарното ви пътешествие в Барселона. Многобройните сергии за зеленчуци, риба, плодове, сушен бут, вино и какво ли още не си струва да бъдат разгледани и… опитани! Испанците вечерят най-късно от всички европейци – около 9 часа вечерта, а през най-горещите дни на лятото - дори към полунощ. Имайте това предвид, когато отидете на ресторант. 

Опитайте паеля (паейя) - Задължително опитайте паеля (произнася се по-близо до паейя)! Има много разновидности на това традиционно испанско ястие, но съставките, които винаги присъстват, са ориз, шафран и зехтин. Може да се гарнира с различни видове месо, зеленчуци и морски дарове. Зависи от личния ви вкус – подходящо е и за вегетарианци.

Хапнете гаспачо - Не настоявайте да ви стоплят изстиналата супа, защото гаспачо е традиционна испанска студена доматена супа. Освен домат, се слагат и други зеленчуци, като краставица и чушка. Насладете се на вкуса в горещите летни месеци и достойно заместете таратора. Няма да съжалявате!

За десерт флан - Флан е много вкусен десерт, испанският вариант на крем карамела. Можете да го опитате с мед и различни видове ядки. Да ви е сладко!

Пийте сангрия - Сангрията е идеалната напитка за летни вечери и купони! Смесват се студено бяло или червено вино и парченца плодове по ваш избор. Наздраве!

Време за тапас! - Тапас са малки хапки от испанския начин на живот. Обикалянето из тапас баровете е задължително привечер, в часовете преди късната вечеря. Малките сандвичи и всевъзможни мезета не са за наяждане – правилото е по една „тапа” на човек на питие. Всъщност „тапа” се превежда като „капак”, защото в миналото мъжете са използвали парче хляб с шунка или сирене за похлупване на чашата си с вино, за да не влизат мухи в нея. Прочетете и статия за тапас.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин