Басарбовски манастир и българският монах, покровител на Букурещ - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Басарбовски манастир и българският монах, покровител на Букурещ
Автор: Даниела Карастойкова

Само на 5-6 километра от Русе, в долината на река Русенски Лом се намира един манастир, който привлича повече румънски, отколкото български поклонnици. Несправедливо засенчван от славата и близостта на Ивановските скални църкви, Басарбовският манастир също е от времето на Второто българско царство и е единственият действащ скален манастир в България.

Какво ще видите

Не си представяйте неугледни недостъпни пещери. Първото нещо, което ще видите, е здрава дървена порта, през която се влиза в поддържания двор. Следва магерницата (трапезарията), разположена в издълбана пещера под скалите. От там по каменни стъпала се изкачвате до площадка с ниша, където е спял най-известният монах на обителта - Димитър от близкото село Басарбово. В двора на манастира има и кладенец с лековита вода, изкопан приживе от светеца.

В скалната църква на манастира има икона на светеца, а отсреща - две монашески килии. По други стъпала пък се стига до пещерата с гроба на друг прочут монах от манастира – Хрисант, който възстановил позападналата се обител през 30-те години на миналия век. В пещерата е подредена и музейна сбирка.

Покровителят на Букурещ – Димитър Басарбовски

Все ще се намери някой, който да ви разкаже историята на този човек, прекарал целия си живот тук и чието име днес носи манастирът. Димитър Басарбовски е роден през 1675 г. и дори е споменат от Паисий Хилендарски в „История Славянобългарска”. Местна легенда разказва, че след като придошлата река го завлякла и удавила, Димитър се явил в съня на една сляпа девойка от селото и обяснил точното място, където се намира тялото му. Момичето разказало съня си и мощите на монаха били открити, а девойката прогледнала.

Друга легенда е свързана с исторически събития и обяснява защо манастирът е притегателно място за туристи от Румъния. През 1774 г. след победа в една от руско-турските войни, генерал Салтиков се поклонил пред светеца и уговорил с манастира да пренесе тялото му в Русия. На път през Румъния, където по това време върлувала чума, болните изведнъж спрели да умират и всички отдали това на присъствието на светите мощи. Жителите на Букурещ измолили от генерала да остави мощите в града. Днес те се намират в сребърен ковчег в патриаршеската катедрала „Св.св. Константин и Елена”, а светецът е обявен за покровител на румънската столица.

Полезна информация: За да стигнете до манастира, трябва да тръгнете по живописна пътека от с. Басарбово. Не се предлагат нощувки, но е отворен както за посещения, така и за кръщенета и венчавки.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин