Базилдън: Градът на Depeche Mode - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Базилдън: Градът на Depeche Mode
Автор: Петя Димитрова

Питали ли сте се някога какво е свързало Дейв, Винс, Анди и Мартин, създали английската банда Depeche mode? Музикалният им вкус? Любовта към модата (от френски името на групата означава „спешна мода“)? А може би това е градчето, където четиримата прекарват детството си – Базилдън

Дали там може да откриете музата на Depeche mode? Не знаем. Но историята на градчето е достатъчно интересна, за да я споделим с вас.

Базилдън се намира на около 40 км източно от Лондон в графство Есекс. До средата на миналия век този район се смята за „тиха“ английска провинция, докато един закон, приет след Втората световна война, не променя нещата. Целта на закона е да се облекчи пренаселеността на столицата Лондон. А начинът това да се случи е чрез изкуственото създаване на сателитни градчета в близост до нея.

Базилдън е един от избраните осем „нови“ градове. През 50-те години започва усилено строителство, за да превърне градчето в модерно предградие. В един момент бившето селце се оказва град с население от 120 000 души и самостоятелна железопътна линия, свързваща го с Лондон. 

Интересно е, че Базилдън не се възползва от известността на своите „деца“. В града доскоро нямаше нищо, което да показва, че именно от тук е произлязла Depeche mode. Все пак находчиви местни фенове решават да поправят това. От 2011 г. в Базилдън се провежда фестивалът ВАS, посветен на групата. Градът се изпълва с групи, които на няколко определени за целта места изпълняват популярни парчета на бандата. А всеки фен може да види местата, където са прекарали детството си четиримата музиканти.

А може би и да открие формулата на успеха им!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин